Annonce

Hvad kan jeg gøre ved mine åreknuder i underlivet?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en kvinde med tre børn, den yngste på knap 4 år.

Under alle tre graviditeter har jeg haft åreknuder i underlivet, skamlæberne. Det var ikke så slemt under første graviditet men tog til under anden og blev værre endnu under tredje graviditet.

Efter de to første forsvandt åreknuderne og jeg mærkede intet til dem. Men efter tredje barn kom til verden, begyndte åreknuderne at dukke op når jeg fik menstruation. Nu er det blevet så slemt og smertefuldt hver gang jeg får min menstruation, at jeg næsten ikke kan holde ud at være til. Det varer et-to døgn.

Jeg tager smertestillende (pamol) men det hjælper ikke. Jeg er hævet og har det kun nogenlunde hvis jeg ligger med fødderne hævet.

Jeg er blevet undersøgt på gynækologisk afdeling, og da åreknuderne kun sidder på skamlæberne (ingen indre) så vil det være for risikabelt at fjerne dem, og sandsynligheden for at de kommer igen er over 70%. Så det har jeg jo ikke lyst til.

Min egen læge har ikke mange råd, så derfor spørger jeg jer. Er der noget som helst jeg kan stille op ? Det er så rædselsfuldt og gør så ondt (det kosmetiske er helt underordnet for mig).

Resten af måneden mærker jeg intet til dem.

Og så vil jeg spørge om der findes noget præparat der kan udskyde menstruation? (udover p-piller) da vi skal på en ferie, og en hel rejsedag med de her smerter er næsten ubærligt at tænke på.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Åreknuder er udvidede blodårer. Blodårerne fører blod tilbage fra kroppen til hjertet. Åreknuder opstår, når der er modstand mod tilbageløbet af blod. For eksempel når den voksende livmoder begynder at trykke og klemme på blodårerne, så det kniber for blodet at passere.

Dette øgede tryk får karvæggene til at give efter og bule ud. For eksempel i den gravide kvindes kønslæber. Det er irriterende og kan være ubehageligt. Men det er ufarligt og forsvinder - som du selv har erfaret det - stort set efter fødslen. Men bare ikke hos dig. Det er surt.

Tilbøjeligheden til åreknuder i skridtet, er der ikke noget at gøre ved. Du er sikkert høj og slank, så det er ikke maven, der trykker. Du er undersøgt på gynækologisk afdeling, som formentlig har konstateret helt normale forhold omkring livmoder og æggestokke. Altså heller ikke noget, der trykker der fra. Det eneste formildende er, at du kun er generet, når du har menstruation.

Nu ved jeg ikke, om der er en særlig grund til, at du ikke har prøvet P-piller. Men det var måske et forsøg værd? Jeg går ud fra, at du ikke har umiddelbare planer om at skulle have et fjerde barn. Så derfor kan den forebyggende effekt vel bare tages som en tillægsgevinst?

Tal med din læge om at finde et præparat, som passer for dig og se så, hvordan de virker på dine gener, når der kommer blødning.

P-pilleblødning er jo ikke en almindelig menstruation men ofte mindre og svagere. Måske er det nok.

Hvis det så viser sig, at du stadig får ondt i forbindelse med p-pilleblødningen, er den sidste mulighed at tage p-piller uden pause - og derved hindre blødningen. Du kan da i hvert fald gøre det i forbindelse med rejser og i din sommeferie.

Jeg kan ikke få øje på andre midler som kan lindre dine gener.

Og kirurgi - nej tak.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

specialist i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 26.05.2017
Annonce