Annonce

Hvorfor "sover" mine hænder efter jeg er stået op?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg vågner ofte om morgenen med prikken/sitren i mine hænder. Det er kun om morgenen at det er der, og det aftager efter et par timer. Det er ikke invaliderende og jeg kan bruge mine hænder fint, men det føles mærkeligt og som om, at mine hænder sover en smule.

Jeg har været under udredning for noget kløe på min krop - først under mistanke for kronisk nældefeber og dernæst for lavt stofskifte. Begge sygdomme er blevet afvist. Jeg tænker egentligt ikke, at denne prikken hænger sammen med denne kløe og udredning, da dette med sitren i fingrene "kun" har stået på i et par måneder (og kløen har været der meget længere). Det er der ikke hver morgen, men nok alligevel 3-4 dage om ugen.

Har I er bud på, hvad det mon kunne være? Ud over det med sitren og kløe er jeg sund og rask og har fine blodprøver på alle mål, jeg har fået taget. Dog har jeg tendens til ondt i lænden.

Jeg tænker selv, om det kan være stressrelateret? Ikke at det behøver være det, men jeg har haft nogle intense måneder siden april med dødsfald i familien, specialeskrivning og andre forhold som gør mig lidt presset.

Ovenstående forhold behøver jo slet ikke have en sammenhæng - det ved I nok bedre end jeg - men jeg oplyser dem alligevel, så I har informationen.

Hvad tænker du/I at det mon kan være?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Min umiddelbare tanke er at du kunne have det der hedder Carpal Tunnel Syndrom. Det er din nerve der bliver "klemt" ved håndleddet, hvor den i forvejen ikke har ret meget plads. Der er ofte forværring af symptomerne om natten/morgenen. Nogle mennesker får forstyrret nattesøvnen p.g.a. dette, men har ikke symptomer om dagen. Andre har symptomer døgnet rundt.

Hvis du kun har symptomer om morgenen, kunne du prøve at sove med en skinne på håndleddet om natten i en periode og se om det hjælper dig.

Det kunne teoretisk have en sammenhæng med "lavt stofskifte" som du jo så ikke har. Men i langt de fleste tilfælde finder man ikke nogen udløsende årsag.

Lidelsen er meget hyppig og nærmes en slags "folkesygdom" Behandlingen kan også være operation, som kan foretages i lokalbedøvelse, hvis man har svære symptomer.

Spørg din læge om ikke det kunne være det. Muligvis vil du blive henvist til en ortopædkirurg.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 04.09.2017
Annonce