Annonce

Hvorfor får jeg allerede grå hår?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er som 23-årig allerede begyndt at få grå hår(10-20 stk) i mit ellers mørkebrune hår. Det er nu blevet så tydeligt, at mine venner og familie lægger mærke til det. Mest fordi de nærmest er hvide/sølv og skinner i sollys.

Jeg har læst at det kan være genetisk, men ingen af mine forældre fik grå hår så tidligt, så jeg mangler svar på om der er andre grunde til det? Jeg er meget ked af det, fordi jeg synes det er virkelig tidligt. Jeg har tænkt på om det kunne være noget med kosten, for jeg spiser fx slet ikke fisk eller drikker mælk.

Jeg håber jeg kan få svar på om der er noget jeg kan gøre udover at farve mit hår.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Hej Spørger,

Hår har hos mennesker en stor social og kosmetisk rolle, hvorfor forandringer kan være anledning til store bekymringer.

Som bekendt spænder hårfarverne over sort, brunt, blond, rødt, hvidt og gråt. De hvide hår skyldes tab af pigment og indhold af luft i selve hårstrået, disse hår er med til at give det grålige skær. Grå hår bemærkes typisk tydeligere når de optræder i kontrast, f.eks. sort eller mørkebrunt hår. Tidspunktet for debut af disse grå hår er afhængige af bla. race og genetik.

Ved stofskiftelidelse, evt. udløst af graviditet, kan man i nogle tilfælde se grå hår, men så vil man typisk også have symptomer på stofskiftelidelse.

For en god ordens skyld bør du konsultere din alment praktiserende læge for en vurdering.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W. Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 12.09.2017
Annonce