Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

4 råd mod neglesvamp

Neglesvamp er sjældent farlig, men den kan stadig sprede sig, hvis du ikke plejer den ordentligt. Derfor har vi samlet fire råd til, hvordan du bedst holder svampen nede.

Offentliggjort: 3. September 2019

Neglesvamp er sjældent farlig, men den kan stadig sprede sig, hvis du ikke plejer den ordentligt. Derfor har vi samlet fire råd til, hvordan du bedst holder svampen nede.

Hvis din negl er fortykket, misfarvet hvid-gullig og måske løsner sig lidt, er du sandsynligvis ramt af neglesvamp. Neglesvamp rammer ofte unge, der går meget i gummisko, idrætsudøvere og personer, der går i tætsluttende gummifodtøj.

Det kan være svært at skelne neglesvamp fra neglepsoriasis, men et godt pejlemærke er, at neglepsoriasis oftest rammer flere negle på en gang, hvorimod neglesvamp for det meste kun rammer enkelte negle. Særligt storetåen rammes ofte af neglesvamp. Sådan er det dog ikke altid, og derfor bør du gå til lægen, hvis du er i tvivl, da psoriasis behandles på en anden måde.

Neglesvamp kræver sjældent behandling, da negleforandringerne oftest kun er af kosmetisk karakter. Neglesvamp smitter desuden ikke særlig meget. Det er dog alligevel vigtigt, at holde svampen nede, da der stadig kan være risiko for, at det spreder sig til de andre negle. Derfor har vi i samarbejde med farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, samlet en række råd til, hvad du kan gøre.

Læs også: Sådan kan psoriasis behandles

Det kan du selv gøre

Luft fødderne

Da neglesvampe trives godt i varme og fugtige omgivelser, er det vigtigt, at du får luftet dine fødder engang imellem. Sørg derfor for at tage sko og strømper af, når du har mulighed for det.

Skift strømper ofte

Sørg for at skifte strømper mindst én gang dagligt, og gerne oftere, hvis dine fødder bliver varme og fugtige.

Brug badesandaler i omklædningsrum

Omklædnings- og baderum er fugtige miljøer, og her er der en større risiko for at blive smittet med svamp. For at nedsætte risikoen for smitte er det derfor en god idé at tage badesandaler på, når du befinder dig i disse rum.

Skyl fødderne

Det kan hjælpe at skylle fødderne i koldt vand dagligt for at holde dem afkølede og fri fra fugt. Hertil bør du også tørre dem grundigt, inden du tager strømper på.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Læs mere om neglesvamp

Medicinsk behandling af neglesvamp

Selvom det sjældent er nødvendigt at behandle neglesvamp, er der alligevel nogle, der vælger at gøre det af kosmetiske årsager. Her bruger man overvejende to behandlingsmetoder: Medicinsk neglelak, der fås i håndkøb, eller en tabletkur, der kræver recept.

Hvilken behandlingsform, du skal vælge, afhænger af, hvor mange negle der er ramt, og hvor på neglen svampen sidder. Hvis svampen sidder på mere end halvdelen af neglen, og flere negle er ramt samtidig, bør du kontakte din læge, der vurderer om en tabletkur er nødvendig. Det er dog en langvarig behandling på 6-12 måneder, og kun 75 procent af alle der behandles helbredes. Er det kun en enkelt eller få af dine negle, der er ramte, vil medicinsk neglelak typisk være tilstrækkeligt.

Læs også: Myter og sandheder om vores negle

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Det er vigtigt at holde en neglesvamp nede, så den ikke spreder sig til de andre tæer. Her bør man sørge for at have kølige tørre fødder, da svampen trives særligt godt i varme og fugtige omgivelser. Desuden kan man vælge at behandle svampen medicinsk.

  • Eksempel på produkter pleje af neglesvamp

  • Kilder: farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel: Neglesvamp

    Kommentér denne artikel

    Der er endnu ingen kommentarer på denne side


    Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

    Annons