Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Knækker mine led for meget?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg skriver, da jeg gennem de seneste år har oplevet, at mine led (eller hvad det er) knækker mere end jeg ville kalde normalt. Jeg har læst mig frem til flere steder, at knæk er harmløse, dog støder jeg et par steder på, at der står, at det ikke må gøre ondt.


Grunden til at jeg ikke oplever mine knæk som naturlige er, at det føles som om, at mine led sommetider 'popper' på plads/ud af led.

Derudover oplever jeg også tit, at det knaser og siger andre lyde. Det er i det hele taget nogle meget dybe knæk, som slet ikke kan sammenlignes med, når man knækker fingre.

Udover det ville jeg mene, at det også er nogle underlige steder, jeg knækker/popper. Det kan eksempelvis være inde i skulderen, i selve brystbenet, i halsen mm. Det efterlader ofte ubehag eller små smerter, hvor jeg kan mærke det flere timer efter, jeg er knækket.


Mener I, at jeg bør tale med min læge om det? Og er der noget, jeg selv kan gøre for at mindske det?

Nogle skriver fx om fiskeolie. Kan det være pga. usmidighed? Eller ville I mene, at mine knæk hører ind under kategorien som ufarlige?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Som udgangspunkt må man gerne "knække" i sine led. De fleste "knæ" skyldes at man ved bevægelse laver et "undertryk i leddet" og derved suges ledkapslen lynhurtigt ind, og derved udløses en "knæk". Dette er ganske ufarligt.

Det er svært at sige om der er nogen som helst anden årsag til dine "lyde". Måske er du lidt "hypermobil"?

Jeg synes du skal tale med din læge om problemet og evt blive undersøgt ved en reumatolog, hvis din læge ikke selv kan konkludere noget.

Derved kan du få undersøgt om der er nogen speciel årsag, og hvis ikke (sandsynligt), kan du blive beroliget.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce