Annonce

Kan jeg få testet mit hjerte under fysisk aktivitet?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Efter blodprop i hjertet 2010, fik jeg indsat 3 stents. Jeg klarer mig i perioder rimeligt, hvis jeg ikke anstrenger mig, men det sidste års tid er jeg begyndt at få kraftig åndenød ved den mindste anstrengelse. Ved anstrengelse stiger min puls op til 100 eller mere, samtidig falder mit blodtryk voldsomt, og iltningen ryger under 90. Min iltning ved hvile er 96-97. Jeg har aldrig haft for højt blodtryk, heller ikke efter blodpropperne. Efter blodpropperne led jeg af hjerteflimmer, som er afhjulpet af 2 gange ablation.

Findes der en mulighed for at blive undersøgt samtidig med anstrengelse?
Det jo ikke giver mening at måle mig i hvile, hvor alt fungerer perfekt.

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Det lyder ikke rart. Når man har hjerteflimren (atrieflimren), skal man være kritisk overfor pulsure og blodtryksmålere, da de ofte viser forkert. Atrieflimren kan nok også påvirke iltmåleren, så den ikke måler korrekt.

På grund af din åndenød vil jeg anbefale dig at få lavet en ekkokardiografi og et røntgenbillede af lungerne. Samtidig mener jeg også, at det vil være hensigtsmæssigt, at du får lavet en 48 timers båndoptagerundersøgelse Holter-monitorering og en cykeltest i et hjertemedicinsk ambulatorie, således at ovenstående kan blive 100 procent afklaret.

Jeg tror måske, at din "forkammerflimmer driller dig", når du anstrenger dig, men det vil kunne afklares ved ovenstående undersøgelser.

Venlig hilsen
Morten Schou, speciallæge i kardiologi og overlæge, ph.d.

Sidst opdateret: 09.10.2017
Annonce