Annonce

Hvorfor angriber immunsystemet mine led?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg vil egentlig bare spørge, hvad grunden er til, at mit immunsystem angriber mine led? Har man som leddegigtpatient flere hvide blodlegemer end andre?

Endvidere ser man alle steder reklamer for diverse vitaminer, mineraler m.m., der skal hjælpe med at forbedre immunsystemet. Hvis vi med leddegigt gør det samme, bliver vores leddegigt så værre? Den medicin, som jeg får, Methotrexat, den nedsætter jo netop immunsystemet.

Det sidste halve år har jeg meget let fået betændelse efter småsår og lignende, og det har jeg ikke gjort før. Kan det have noget med medicinen at gøre? Håber meget på et svar, selv om mit spørgsmål måske er lidt alternativt.

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Du har fat i noget meget spændende her. Ved gigt er en del af immunsystemet for aktivt. Vi ved ikke, hvorfor det sker, men der er blandt andet arvelige faktorer med i tendensen til at reagere på den måde. Det kaldes autoimmunitet, det vil sige immunsystemets angreb på en selv.

Indtil nu har behandlingen været mere eller mindre specifik hæmning af immunsystemet, og hvis man kan finde den rette balance, lykkes det at dæmpe immuncellerne ned lige tilpas til, at gigten ikke kører løs, mens det i øvrigt klarer opgaverne.

Hvis der kommer småinfektioner, sår og lignende, kan det være, fordi behandlingen er lidt for kraftig. Du må tale med din reumatolog, om der kan ske en justering. Det er desværre ikke altid muligt, og der kan opstå et valg, om man kan holde bivirkningerne ud mod til gengæld at holde gigten i ro.

Lige en afsluttende bemærkning om alternativ behandling: Den opfattes som et supplement til den anden medicin og kan ikke stå alene. Det alternative skal i hvert fald ikke stimulere immunsystemet.

Venlig hilsen
Henning Bliddal, speciallæge i reumatologi, professor dr.med.

Sidst opdateret: 11.10.2017
Annonce