Annonce

Er jeg for stram for neden?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har haft en kæreste i 3 år nu, og efter næsten hvert samleje får jeg svie i underlivet. Vi har forsøgt med glidecreme og jeg har ikke problemer med at blive våd eller nervøs. Jeg valgte derfor at tage til lægen for at få en gynækologisk undersøgelse. Undersøgelsen gik desværre vildt dårligt og gjorde helt forfærdeligt ondt.

Lægen fortalte så at jeg var meget snæver forneden og stadig havde nogle rester af min jomfruhinde tilbage. Det var dog ikke fordi jeg spændte i underlivet. Hun havde svært ved at lave undersøgelsen og fortalte at det ikke var normalt at være så stram. Dette gjorde mig selvfølgelig vildt nervøs. Der var ikke noget at gøre ved det, andet end at vente til jeg skal have et barn!!!

Mine spørgsmål er derfor:

1) Er der virkelig intet at gøre for at jeg kan blive udvidet?

2) Kan jomfruhinden medføre at det bliver mere snævert dernede og kan jeg få den helt væk?

3) Hvordan skal jeg kunne tage til gynækolog igen når det gør så ondt og de ikke kan undersøge mig? Frygter specielt når jeg engang skal have et barn, og skal igennem flere undersøgelser. Kan jeg forberede mig mere til en anden gang, eller blive udvidet mere inden?

4) Er det unormalt at være stram eller snæver?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du fortæller, at du har været til gynækologisk undersøgelse hos din læge, og at den "gik vildt dårligt” og fik at vide, at du var "meget snæver" og at "det ikke var normalt at være så stram”. Tilsyneladende konkluderede din læge, at du måtte væbne dig med tålmodighed og - som du skriver - “vente til jeg skal have et barn”.

Klart, at du er blevet nervøs og ked af det.

Jeg har ingen mulighed for at vurdere, om din læges observationer og konklusioner er korrekte eller ej, men for mig tyder din beskrivelse på, at din læge og du ikke ganske har været på bølgelængde i situationen. Og det er en skam.

I mit liv som gynækolog har jeg mange gange fået henvist kvinder, som var i samme situation som dig, til undersøgelse. Intet af det beskrevne er fremmed og usædvanligt for mig.

Og du skal ikke vente med en løsning på dit problem. Du har været tålmodig i tre år, og det er nok.

Jeg synes, du skal sige til din læge, at du er ked af, at undersøgelsen ikke førte dig videre endsige løste dit problem. Sig til hende, at du har brug for en ny, lægelig vurdering, og spørg hende, om du kan få en henvisning til gynækolog.

Din beskrivelse af situationen ved den første undersøgelse er i den forbindelse vigtig. Gynækologen vil - med den som baggrund - helt sikkert være i stand til at undersøge dig på betryggende vis. Og du vil sikkert kunne få en forklaring på, hvorfor det gik så skidt ved den første undersøgelse.

Dine spørgsmål vil jeg besvare kort:

1: Jo, jeg tror bestemt, at gynækologen vil kunne hjælpe dig.

2: gynækologen kan se/føle, om slimhinden i skedeindgangen er stram - jomfruhinde eller ej.

3: Du skal ikke frygte hverken gynækolog eller fødsel. Lad være med at tage bekymringerne på dig. De løser sig. Den bedste forberedelse, du kan gøre, er at tro på, at det kommer til at gå meget bedre næste gang, du skal undersøges.

4: Nej, det er ikke unormalt. Du kan være stram fra naturen. Eller det kan være, at du selv strammer. Det fortæller gynækologen dig.

Jeg tror, du er en helt normal ung kvinde med mod på livet og naturlig lyst til sex. Men du har brug for en god snak med gynækologen, så du kan få din selvtillid styrket. Og hjælp til at får styrket slimhinderne i skeden og omegn. Jeg er ret sikker på, at det vil kunne lade sig gøre med lidt tålmodighed i baghånden.

Sex er natur og ikke teknik, men måske har du alligevel brug for "en hjælpehånd” i form af gode råd og vejledning.

Også det vil gynækologen kunne give dig.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 15.10.2017
Annonce