Annonce

Min far er stresset. Hvordan hjælper jeg ham?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg skriver på vegne af min far. Jeg er 20 år og har de seneste par år bemærket, at min far har utrolig lidt tålmodighed, ofte bliver meget nemt vred og ofte føler, at alle er imod ham. Han har et utrolig stort behov for at ordne vores have, og jeg føler, han trækker sig meget fra min mor, bror og jeg. Han er tømrer, og han elsker derfor at være fysisk aktiv og bruge sine hænder, men jeg synes, det er blevet meget ekstremt.

Han ordner vores have hver dag, når han kommer hjem fra arbejde, og han er ofte meget træt, når vi har spist aftensmad og sover derfor det meste om aftenen. Han døjer dog med voldsomme søvnproblemer og kan ikke sove om natten. Han trækker sig meget fra sociale aktiviter, og han virker ikke glad men mere trist og udkørt.

Min far har haft en hård barndom med en far, der havde alkoholproblemer og en mor, der var plaget af pykiske problemer. Hvis man påpeger over for min far, at man synes, der er et problem - for eksempel, at han ofte er meget træt, så bliver han utrolig aggressiv, og han ser det ofte som om, at man kritiserer ham og går imod ham. Jeg har længe tænkt, at det nok er fordi, hans barndom har præget hans måde at tænke på, men jeg tænker nu over, om det kan være stress? Han giver selv udtryk for ofte, at han har meget at se til, og at han er stresset.

Han blev leder for et stort sted for 2 år siden, hvilket jeg synes, har forværret situationen. Jeg skriver ind for at høre, om det kunne lyde som tegn på stress og i såfald - Hvad kan man gøre for at hjælpe ham?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for dit brev, hvor du fortæller om din fars problemer. Det er virkelig så omsorgsfuldt, at du ønsker at hjælpe din far, som du mener lider af stress, og det påvirker hele jeres familie.

Efter din forklaring af din fars symptomer, mener jeg også, at han lider af stress, og at han virkelig har brug for professionel hjælp, men problemet er, at han ikke selv indser eller er motiveret for at tale om sin meget stressende adfærd.

Du og din mor har jo nok gjort, hvad I kan for at hjælpe din far – har I fortalt ham, hvordan det påvirker jer, at han faktisk slet ikke er til stede med jer, og at I/du meget gerne ville have, at han slappede lidt af efter dagens arbejde? Fortæl ham, at du savner at have bedre kontakt med ham, og at du gerne ville have, om han kunne fortælle lidt om, hvordan han egentlig har det med det meget arbejde. Måske kunne du lave en aftale med ham om, at han efter arbejdstid slappede af over en kop kaffe eller hvad han kan lide i stedet for at kaste sig over at arbejde i haven, således at han fik mulighed for at falde til ro og få kontakt med familien. Lyt til hvordan han har det, undgå ”gode råd” og giv ham omsorg. Fortæl ham at du elsker ham og ønsker alt det bedste for ham. I behøver ikke at tale sammen hele tiden, for det at sidde i stilhed med dig kan virke beroligende. Vær opmærksom på din egen rolige vejrtrækning, når du er sammen med ham, for det kan ”smitte”, så han også bliver mere rolig.

Han vil nok reagere negativt, hvis du foreslår ham at gå til samtaler hos en psykolog – hvilket ville være det bedste – men i stedet kunne du fortælle ham, at man kan skrive ind til Netdoktor, hvis man nogle spørgsmål af personlig art, og du kan evt. fortælle ham, at det har du gjort for at søge hjælp, men det bedste ville være, at han selv skrev.

Varme hilsener fra

Birgitte Winkel

Familietrapeut

Sidst opdateret: 02.11.2017
Annonce