Annonce

Hvorfor vil min læge ikke hjælpe mig med mit stofskifte?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er 27 år og har specielt det sidste år døjet med ekstremt mange problemer. Jeg fik hovedbundspsoriasis, uren og grim hud, blev så utrolig træt, har fået 4 blærebetændelser og 1 nyrebækkenbetændelse, derefter kronisk nældefeber, jeg har koncentrationsbesvær, øget svedproduktion, kraftigere menstruationssmerter, prikken i fingre og tæer, flere allergier end jeg plejer. Alt dette kom lige midt i en super stresset periode. Jeg har været til lægen nok 20 gange i det seneste år og er blevet sendt til adskillige læger og speciallæger.

Jeg fik endelig i slutningen af august taget blodprøver hvor at mine stofskiftetal ikke var inde for normalen (tæt på, men ikke helt inde for normalen.) Jeg har nu læst og læst og undersøgt symptomer for for højt stofskifte og mine symptomer passer perfekt.

Men mit problem er nu at min læge vil ikke tage mig seriøst og har sagt at mine symptomer nok skyldtes at jeg var deprimeret (som jeg absolut ikke er) eller at jeg ikke spiste sundt nok (også noget pjat) men hun vil bare ikke sende mig til en endokrinolog fordi mine tal ikke er 'nok udenfor normalen'.

Problemet er bare at jeg jo har alle symptomerne, så hvorfor vil en praktiserende læge ikke sende en videre?

Jeg har læst mig frem til at der er MANGE patienter, der ikke bliver taget seriøst og blot får at vide at de skal tage sig sammen. Hvorfor er læger så meget i mod at undersøge for lavt stofskifte og derefter videresende deres patienter?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Skjoldbruskkirtlen er et organ der sidder på forsiden af halsen og danner hormoner som regulerer stofskiftet. Selve reguleringen af skjoldbruskkirtlen styres fra hypofysen som sidder dybt inde i hjernen. Stofskiftet kan enten være for højt, hyperthyreose, eller for lavt, hypothyreose.

Ved forhøjet stofskifte kan symptomerne være: Hurtig puls, træthed, nervøsitet, vægttab, løs afføring, menstruationsforstyrrelser og hos nogle øjensymptomer og forstørrelse af skjoldbruskkirtlen. Det er vigtigt at huske nogle af disse symptomer også kan være årsag til andre sygdomme eller tilstande, f.eks. stress. Ved at tage blodprøve vil man med sikkerhed kunne be- eller afkræfte om man har forhøjet stofskifte som afgør om man skal i medicinsk behandling.

Det er meget vigtigt at være kritisk overfor de informationer man finder på nettet og man bør altid holde sig til lødige kilder. Slutteligt er det også vigtigt at nævne den afgørende rolle tillidsforholdet til sin læge har.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017




Annonce