Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Nyt korsbånd eller nyt knæ?

Spørgsmål:

Den 4. juni 2017 kom jeg i forbindelse med en rundeboldkamp til skade med mit knæ.

Mit knæ gik ud af led. Jeg sprang begge ledbånd, begge korsbånd, fik et brud på lægben, en skade på hasemusklen og en nerveskade i lægmusklen.

Jeg gik med Donjoy i 6 uge og har den sidste måned gået med en Jack PCL i perioder. Jeg går til genoptræning to gange om ugen ved en FYS.

Jeg arbejder på nedsat tid grundet mange smerter i og omkring knæet. Jeg har været ved en kirurg 3 gange siden skaden (ikke på en sportsklinik, men hos et ortopædkirurg med speciale i knæskader). Men intet er sket.

Jeg er SÅ TRÆT af at være inaktiv.

Har fået af vide at, jeg er for gammel til nye korsbånd og for ung til nyt knæ. Men at man hælder mod, at jeg skal have nyt knæ. Jeg har et job, hvor jeg skal være fysiks aktiv.

Hvad kan jeg forvente? Jeg mangler svar. Er det normalt at man går 5 måneder uden at der sker noget? Skal man blive ved med at have så ondt? Også i lægmusklen, hasemusklen og ved bruddet?

Hvad vil I anbefale at jeg "går efter"? Ingen korsbånd, nye korsbånd eller nyt knæ?

Hilsen

En spørger

Svar:

Kære spørger

Først må jeg sige at det er en virkelig stor skade du har pådraget dig. Der har jo i starten slet ikke været noget til at stabilisere dit knæ. Det kan være rigtig svært, at "sy tingene sammen" og så forvente at godt knæ.

Hvis ikke man kan/skal operere et knæ, med det samme (inden for 2 uger), er der stor fornuft i at se hvor langt man kan komme de næste 3-6 mdr.

Når du samtidigt har en nerveskade, kan jeg godt forstå du stadigvæk har mange smerter. Der er mange ting der afgør om du bør have et nyt forreste korsbånd. Din alder alene er ikke afgørende.

Men med alderen får man jo noget slid på sin brusk, og hvis man har udviklet en vis grad af slidgigt, kan man risikere at få smerter hvis man får et nyt korsbånd. Den faktor er mere afgørende end lige præcis din alder..

Du har måske også lavet nogle skader på din brusk i forbindelse med uheldet, hvilket så måske vil give samme symptomer som slidgigt hvis du får et nyt korsbånd.

Det er svært at sige hvad du "skal gå efter" som du spørger. Men jeg ville nok prøve intensiv træning i endnu et halvt års tid og se hvor stabil og smertefri du kan blive. Men dette skal du jo vælge i samråd med den ortopæd der følger dig.

Mvh

Hans Gad

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce