Annonce

Skal man være aktiv, når man har ondt i ryggen?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har nu i længere tid oplevet ubehag i ryggen.

Jeg har fået at vide af egen læge, at jeg skal sørge for at være aktiv og ikke kompencere for smerterne i ryggen - men altså bruge den. Jeg går ud fra, at det er fordi hun mener, at det er pga. inaktivitet. Jeg er en almindelig ung kvinde, som har et middel aktivitetsniveau. Jeg cykler 10-15 km hver dag. Jeg går i fitness og går til holdteæning et par gange om ugen.

Sidst nævnte, kan nu være list svært for mig, da mine smerter forværres en smule. Men min hovedsagelige problem er, at jeg får ondt/har ubehag i ryggen, hvis jeg sidder eller ligger stille i længere tid (30 min - en time). Jeg studerer og dette er meget belastende, når keg skal sidde til forelæsninger, da jeg sidder og karter rundt på stolen for at finde en stilling, hvor ryggen ikke driller.

Det samme gælder min søvn. Jeg vågner flere gange om natten, fordi min ryg generer mig, trods at jeg sover. Jeg vågner fordi jeg skal finde en ny stilling - altså ikke fordi det gør ondt, når jeg vender mig i søvne. Hvad foreslår du/i?

Jeg ved ikke selv hvad jeg kan stille op, da jeg fortsat er aktiv, som egen læge anbefalede.

Hilsen

En spørger

Svar:

Kære spørger

Hvis man har rygproblemer, skal man som udgangspunkt sørge for at træne . Ikke kun rygmusklerne alene men også mavemusklerne. Det at sidde er ofte et problem. Det burde ikke gøre så ondt når du ligger(men det gør det nogle gange). Har du en meget blød madras evt.?

Jeg går ud fra din læge har undersøgt dig grundigt. Du skriver du går til holdtræning, men ikke hvilken slags holdtræning. Er det et "ryghold"?

Ellers er det vigtigt du bliver instrueret af en fysioterapeut med erfaring i rygproblemer. Når man er studerende har man som regel ikke for mange penge i overskud, og det koster jo lidt at gå til fysioterapeut. Men der er tilskud hvis du får en henvisning fra din læge.

Hvis det er et ryghold du går på, bør du snakke med lederen af holdet og bede om at få tilpasset øvelserne, så dine smerter ikke forværres. Nogle har glæde af at have en lille "skråpude" med til forelæsning. Det giver en anden belastning af ryggen.

Håber du finder løsningen. Ellers må du "tage fat" i din læge igen

Mvh

Hans Gad

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce