Annonce

Takker for EKG - har jeg risiko for hjertesvigt?

Spørgsmål:

Hej

Frederiksberg Hospital opdagede for cirka 5 år siden, at jeg har 2 takker på mit EKG. Min alment praktiserende sender mig årligt til blodprøver og EKG. Takkerne er der fortsat, hvilket min praktiserende læge ikke synes om. Lægerne på Frederiksberg Hospital mener ikke, at jeg fejler noget, så derfor skal der ikke gives nogen behandling.

Jeg frygter selv et hjertesvigt – er der nogen risiko for, at det vil opstå? Hvordan kan jeg få min hjertekarsygdom belyst og behandlet?

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Hjertesvigt har man, hvis der er symptomer i form af åndenød eller væskeophobning - hvis du ikke har dette, har du ikke hjertesvigt.

Generelt skal man ikke være bekymret, selvom et EKG har nogle "ekstra takker", medmindre man samtidig har symptomer eller højt blodtryk.

Det er din egen praktiserende læges opgave at tale med dig om dine bekymringer - og det er de generelt rigtig gode til.

Hvis du har symptomer eller højt blodtryk eller højt kolesterol, så kan din egen læge henvise dig til eksempelvis en privat-praktiserende hjertelæge, der ofte har kortere ventetid.

Hvis du eksempelvis er ryger, kan du også tale med din egen læge om at holde op med dette. Når man ikke har kendt hjertesygdom, er det vigtigste nemlig at forebygge ved hjælp af sund kost, motion samt undgå rygning og alkohol - alt det kan man tale med sin egen læge om.

Venlig hilsen
Morten Schou, speciallæge i kardiologi og overlæge.

Andre brevkassesvar om hjertesvigt

Har jeg symptomer på hjertesvigt?

Hvad kan der være galt med min far?

Kan jeg få testet mit hjerte under fysisk aktivitet?

Må jeg dyrke motion, selvom jeg har ekstrasystoler?

Symptomer - skal jeg kontakte hjertelægen?

Sidst opdateret: 16.01.2018
Annonce