Annonce

Hvor længe kan et kunstigt knæ holde?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde i midten af halvtredserne og jeg har slidgigt i begge knæ. Jeg har fået lavet en kikkertoperation for nogle år tilbage, og der er nærmest intet støttende i knæet længere, det er knogle-mod-knogle efterhånden.

Jeg er generet af det til dagligt, heldigvis har jeg et arbejde der ikke kræver jeg er alt for meget på benene, således at jeg ikke behøver at tage smertestillende hver dag. Jeg begrænser i det hele taget mit indtag af smertestillende piller, så meget som muligt.

Den eneste mulighed for bedring, som jeg ser det, er at få kunstige knæ på et tidspunkt. Dette tidspunkt vil jeg dog gerne udskyde så længe som muligt, da jeg kan forstå, at kunstige knæ ikke holder forevigt, men skal skiftes ud efter en årrække. Hvad er egentlig grunden til, at de ikke kan holde længere end 15 år? Og er det et problem at skifte dem en anden gang? Jeg tænker om det er mere besværligt, eller der er større risiko for infektion eller lignende?

Min mand siger jeg skal træne musklerne der sidder omkring knæet, således, at de vil aflaste mig lidt i min gang og jeg ikke vil slide så meget på mine knæ. Kan det overhovedet lade sig gøre at træne benmusklerne, således at jeg ikke har så mange smerter ved gang?

Jeg spiser fiskeolie til dagligt, har en idé om, at det hjælper til at smøre ledene. Jeg har også overvejet om en steroidinjektion vil have en effekt? Når jeg har overanstrengt mig, hæver mine led typisk op, så tænkte, at det måske kunne hjælpe? Som du nok kan høre, er jeg generelt lidt i vildrede om, hvad jeg kan gøre for at forbedre min livskvalitet og efterhånden også lidt frustreret. Jeg vil så gerne kunne tage på storbyferie med min mand og gå lange ture med mine hunde uden at få ondt. Vil det bedste måske bare være at få nogle nye knæ?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Grunden til man siger, at et kunstigt knæ kun holder 15 år er, at det jo er nogle mekaniske komponenter der isættes. Disse støder hele tiden mod hinanden under bevægelse og derved kommer der "slid" på det kunstige knæ. Jo mere aktiv man er for eksempel med løb, jo større slid. Nogle gange holder de også meget længere end 15 år, det er blot en "tommelfingerregel".

Når man skal skifte et kunstigt knæ, skal man jo løsne det fra knoglen og tilpasse denne påny, så den passer til det næste kunstige knæ. Dette kan man ikke forvente bliver helt så godt som ved første operation.

Der findes i Danmark noget der hedder GLAD projektetet (Godt Liv Med Artrose i Danmark). Du kan læse mere om dette på Sundhed.dk. Det er et træningsprogram for folk med slidgigt. Mange fysioterapeuter har dette træningstilbud. Tal med din egen læge om en eventuel henvisning til dette. Dette hjælper mange, i hvert fald en periode. Steroid hjælper kun kortvarigt.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 17.08.2015
Annonce