Tarmskylning

Hvad er en tarmskylning?

En tarmskylning udrenser tyktarmen for ophobet afføring ved at skylle med mange liter vand igennem endetarmen. Man kan opnå det samme ved at drikke langt mindre væskemængder, der er tilsat kemiske midler for eksempel før en kikkertundersøgelse eller en opration på tyktarmen.

Hvorfor vælge en tarmskylning?

Formålet med at få foretaget en tarmskylning er ofte at afhjælpe symptomer som dårlig fordøjelse, oppustethed og mavesmerter samt vekslende afføring. I de første dage efter tarmskylningen vil mange af disse gener være forsvundet, når tyktarmen er blevet tømt for afføring og således være et tegn på, at det var den ophobede afføring, der var årsag til generne.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan virker en tarmskylning?

Tarmskylning blev anvendt allerede i det gamle Egypten ud fra en betragtning om at befri kroppen for affaldsstoffer. I den vestlige verden er funktionen af tyk- og endetarmen ofte hæmmet, hvad der kan resultere i forskellige former for forstoppelse og irritabel tyktarm , som giver ophobning af afføring.

I de senere år er tarmskylning blevet moderne, også som et led i kropspleje med detox-kure rettet mod ”forgiftningen” af kroppen som følge af ophobet afføring. Undersøgelser har her vist, at forekommer der forstoppelse med ophobet afføring, medfører det et øget antal bakterier, tillige med en mild betændelse af slimhinden i tarmen og påvirkning af immun-apparatet. Det opleves af nogle som kortvarige influenza-lignende tilfælde, utilpashed, træthed, ledgener og uren hud.

Hvor kan man få en tarmskylning?

En tarmskylning vil oftest blive foretaget på en privat klinik og kaldes også for colon hydroterapi (tyktarms-vand-behandling). Personen ligger på et leje og vandet bliver pumpet igennem et rør i endetarmen og kommer ud igennem en anden kanal i røret sammen med opløst afføring.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvem må foretage en tarmskylning?

En klinik for tarmskylning skal være registreret hos Sundhedsstyrelsen med en ansvarlig læge. Personalet har ofte gennemgået en uddannelse som colon-terapeut (tyktarms-behandler).

Risiko ved tarmskylning

Selv om der udføres utallige tarmskylninger over hele verden, er der foreløbig ikke offentliggjort regelrette undersøgelser over effekten. Derimod er der uden for Danmark rapporteret om bivirkninger som mavesmerter, kvalme, opkastninger og irritation ved anus. Desuden er der forekommet få, men alvorlige komplikationer som perforrering af tarmen, forskellige infektioner og vand-forgiftning.hvor organerne kan svulme op.

Tarmskylning må frarådes, hvis man i forvejen har en tarmsygdom som for eksempel Crohns sygdom , tarmbetændelse, udposninger eller hæmorider og ligeledes hvis man har hjerte- eller nyre-lidelser.

Andre former for tarmskylning

Patienter med kronisk forstoppelse må i nogle tilfælde selv lære at skylle med en mindre mængde vand igennem endetarmen som et led i den samlede behandling. I andre tilfælde med svær forstoppelse kan det være nødvendigt at foretage skylningen igennem en lille stomi i højre side af bugvæggen.

Debat

I Netdoktors debatter kan du møde ligestillede at udveksle erfaringer og gode råd med.

Læs mere om MAVE-TARM

Sidst opdateret: 11.03.2013