Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Tarmskylning

En tarmskylning udrenser tyktarmen for ophobet afføring ved at skylle med mange liter vand igennem endetarmen.

Opdateret: 28. Januar 2020

Hvad er en tarmskylning?

En tarmskylning udrenser tyktarmen for ophobet afføring ved at skylle med mange liter vand igennem endetarmen.

Hvorfor vælge en tarmskylning?

Formålet med at få foretaget en tarmskylning er ofte at afhjælpe symptomer som oppustethed og mavesmerter samt vekslende afføring. I de første dage efter tarmskylningen vil mange af disse gener være forsvundet, når tyktarmen er blevet tømt for afføring og således være et tegn på, at det var den ophobede afføring, der var årsag til generne.

Hvordan virker en tarmskylning?

Tarmskylning blev anvendt allerede i det gamle Egypten ud fra en betragtning om at befri kroppen for affaldsstoffer. I den vestlige verden er funktionen af tyk- og endetarmen ofte hæmmet, hvad der kan resultere i kronisk eller skjult forstoppelse og irritabel tyktarm, som giver ophobning af afføring.

I de senere år er tarmskylning blevet moderne, også som et led i kropspleje med detox-kure rettet mod "forgiftningen" af kroppen som følge af ophobet afføring. Undersøgelser har her vist, at forekommer der forstoppelse med ophobet afføring, medfører det et øget antal bakterier, tillige med en mild betændelse af slimhinden i tarmen og påvirkning af immun-apparatet. Det opleves af nogle som kortvarige influenza-lignende tilfælde, utilpashed, træthed, ledgener og uren hud. Skylningen tager cirka 30-45 minutter.

Hvor kan man få en tarmskylning?

En tarmskylning vil oftest blive foretaget på en privat klinik og kaldes også for colon hydroterapi (tyktarms-vand-behandling). Personen ligger på et leje og vandet bliver pumpet igennem et rør i endetarmen og kommer ud igennem en anden kanal i røret sammen med opløst afføring.

Hvem må foretage en tarmskylning?

En klinik for tarmskylning skal være registreret hos Sundhedsstyrelsen med en ansvarlig læge. Personalet har ofte gennemgået en uddannelse som colon-terapeut (tyktarms-behandler).

Risiko ved tarmskylning

Selv om der udføres utallige tarmskylninger over hele verden, er der foreløbig ikke offentliggjort regelrette undersøgelser over effekten. Derimod er der uden for Danmark rapporteret om bivirkninger som mavesmerter, kvalme, opkastninger og irritation ved anus.

Tarmskylning må frarådes, hvis man i forvejen har en tarmsygdom som for eksempel Crohns sygdom, tarmbetændelse, udposninger eller hæmorider og ligeledes, hvis man har hjerte-, lever eller nyre-lidelser, eller er gravid.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Andre former for tarmskylning

Personer med kronisk forstoppelse må i nogle tilfælde selv lære at skylle med en mindre mængde vand igennem endetarmen som et led i den samlede behandling. I andre tilfælde med meget svær forstoppelse kan det være nødvendigt at foretage skylningen igennem en lille stomi i højre side af bugvæggen.

Udrensning i forbindelse med operation og undersøgelser

Man kan også opnå en fuldstændig tømning af tarmen for afføring ved at drikke en mindre mængde væske tilsat forskellige kemiske stoffer. Det er således nødvendigt før en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi), eller før en røntgenundersøgelse eller speciel scanning. Ligeledes anvendes denne form for udrensning i nogle tilfælde før en egentlig tyk- eller endetarms-operation, for at minimere risikoen for infektioner.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons