Du spørger, om din far ikke længere må indtage vindruer, nu da han har fået konstateret aldersdiabetes.
Kosten til alle diabetes-patienter skal generelt følge reglerne - grøn, groft og magert. For kun ganske få år siden var alle sukkerholdige (rørsukker) fødeemner bandlyste, og når man ordinerede kost til en diabetespatient hed det som regel fuldkost uden sukker!
Frugt indeholder generelt meget frugtsukker, og man har derfor været tilbageholdende med for stor frugt indtagelse, da blodsukkeret kan stige en del efter disse fødeemner. At man nu i stedet fokuserer på den grønne, grove og fedtfattige kost skyldes, at man har fundet ud af, at fedt formentlig er en endnu større synder end den sukkerholdige føde. Detskyldes at fedtet i kosten har en ugunstig effekt på fedtstofferne i blodet, og det vides, at disse fedtstoffer er tæt koblet sammen med risikoen for at udvikle åreforkalkning - en tilstand som næsten alle diabetes patienter har stor risiko for at udvikle - blodprop i hjertet og i hjerne, koldbrand i ben etc.
Samtidig er den fede kost ikke lige så mættende som den grønne, grove fedtfattige kost og da et stort problem for mange aldersdiabetes patienter er overvægt, er det vigtigt at indtage en kost der er mættende, uden at man tager på af den - et vægttab er jo som regel det ønskede.
Tilbage til dit specifikke spørgsmål om frugt. Generelt rekommanderer man, at diabetes patienter ikke indtager mere end to til tre stykker frugt om dagen. Når dette skal omsættes i et kvantum, kan man bruge reglen, at man skal kunne holde stykket med frugt i sin hule hånd, uden at det rækker ud over hånden. Med andre ord f.eks. en halv banan, et æble etc. Når det gælder vindruer kan man således sige, at den mængde din far kan have af vindruer i sin hule hånd, kan han indtage to til tre gange om dagen.
En god ting er altid at undersøge forledes indtagelsen af et bestemt fødeemne indvirker på blodsukkeret. F.eks. kunne I gøre det forsøg, at måle blodsukkeret før din far indtager vindruerne, og efterfølgende (1- 1½ time efter) måle blodsukkeret igen for at se hvor meget det har påvirket blodsukkeret.
Jeg håber mit svar kan bruges af dig, og at din far må nyde, at får lov til at spise lidt af det, han førhen var allermest glad for.
Med venlig hilsen
Jan Erik Henriksen, 1. reservelæge, PhD.