Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Diabetes

Populær diabetes- og vægttabsmedicin øger ikke risikoen for selvmord

Forskere fra blandt andet Statens Serum Institut har undersøgt en mulig og meget alvorlig bivirkning ved populær diabetes- og vægttabsmedicin. Forskerne fandt dog ingen tegn på sammenhæng. 


Offentliggjort: 11. September 2024

Salget af vægttabs- og diabetesmedicin, kendt som GLP1-analoger, har været støt stigende de seneste par år. Det samme har bekymringer om bivirkninger ved de populære lægemidler.

Blandt andet har GLP1-analogerne været mistænkt for at øge risikoen for selvmord og selvmordstanker. Det er denne mistanke, som et hold forskere er dykket ned i. Forskerholdet, der inkluderer danske forskere fra Statens Serum Institut, fandt ingen tegn på sammenhæng mellem GLP1-analoger og risiko for selvmord og selvmordstanker.

Studiet er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine.

Hvad er GLP1-analoger?

GLP1-analoger er en nyere type medicin, der traditionelt bruges til at behandle diabetes, men som i de senere år også er begyndt at blive brugt til at behandle svær overvægt, hjertesvigt og nyresvigt.

Medicinen virker ved at efterligne mæthedshormonet GLP1, der normalt udskilles i tyndtarmen efter et måltid. Her vil mæthedshormonet normalt sende signaler til hjernen om, at man er mæt, og det er disse signaler, som GLP1-analogerne efterligner. På den måde vil appetitten falde, energiindtaget mindskes og man vil opleve vægttab.

De har desuden en stimulerende effekt på udskillelsen af insulin, og det er med til at sænke blodsukkeret.

GLP1-analoger omfatter forskellige stoffer blandt andet semaglutid, dulaglutid og liraglutid.

Mere forskning på vej

I studiet fulgte forskerne knapt 300.000 patienter fra Danmark og Sverige. Alle patienter var i behandling med diabetes- og vægttabsmedicinen. Forskerne fulgte patienterne i 2,5 år efter påbegyndt behandling, og i denne periode var der ingen tegn på, at medicinen var forbundet med øget risiko for selvmord, selvskade eller angst.

Studiet er en del af et større skandinavisk forskningsprogram, der undersøger både bivirkninger og gavnlige effekter ved den nye medicin mod diabetes. Medicinen bruges i stigende grad også til at behandle andre patientgrupper, såsom patienter med svær overvægt, hjertesvigt og nyresvigt.


Kilde: Statens Serum Institut

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.