Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Diabetes

Insulin

Insulin er nødvendigt for, at kroppen kan optage sukker/ glukose. Insulin sørger for, at glukosen kommer fra blodbanen og over i de organer og væv, hvor glukosen skal bruges i kroppen.  Det sker ved, at insulinen sætter sig på cellernes receptorer og derved kommer ind i cellerne og fungerer som energi for kroppen.


Opdateret: 13. Januar 2025

Insulins funktion

Insulin opbygger glykogen (sukkerdepoter) i kroppen. Insulin virker på næsten alle kroppens celler, da de har specielle receptorer (åbninger) for insulin, så insulinen kan komme ind i cellerne og give energi. Specielt lever- fedt-, og muskelceller har særligt mange insulin receptorer, og insulin fremmer derfor også dannelsen af fedt og protein samt opbygningen af muskler.

Navnet ‘insulin’ kommer af det latinske ord insula som betyder ø. Hormonet har fået sit navn, fordi det laves i nogle specielle celler i bugspytkirtlen, som ligger samlet i små øer.

Hvad er insulin 

Insulin er et hormon, der produceres i bugspytkirtlen, og som herfra sendes ud til blodbanen og videre til kroppens væv og organer. 

Når man spiser kulhydrater (f.eks. sukker, mel m.m)  omdannes  det i kroppen til glukose, som går i blodbanen og bliver til blodsukker. Når blodsukkeret stiger, sender bugspytkirtlen insulin ud i blodbanen, som hjælper cellerne i kroppen til at optage glukosen/ sukkeret, så cellerne får energi og samtidig stabiliseres blodsukkeret, så det ikke bliver for højt. 

Regulering af insulin

Bugspytkirtlen regulerer frigørelsen af insulin, således at insulin mængden tilpasses blodsukkeret: Når blodsukkeret er højt, frigøres mere insulin. Når blodsukkeret er lavt frigøres mindre insulin. Derved bliver blodsukkeret hverken for højt eller for lavt.

Risiko ved for højt og for lavt blodsukker
      • For højt blodsukker over længere tid, kan være farligt, da for meget glukose i blodbanen kan gøre skade på organer. Deraf ses følgesygdomme til diabetes.
      • For lavt blodsukker er også farligt, da det kan føre til hypoglykæmi og insulinføling. Derfor er det vigtigt at have de rette insulinmængder i blodet.
Hvis  bugspytkirtlen ikke fungerer og sender de rette insulinmængder ud (som ved diabetes), kan man regulere sit insulin niveau ved hjælp af medicinsk behandling og/ eller  livsstilsændringer.  

Hvorfor bliver man behandlet med insulin?

Der kan være flere grunde til, at man bliver behandlet med insulin. De typiske ses ved;

  • bugspytkirtlen ikke laver tilstrækkeligt insulin, som det hovedsageligt ses ved type 1 diabetes 

eller 

  • kroppens celler ikke reagerer tilstrækkeligt på det insulin bugspytkirtlen laver, som det hovedsageligt ses ved type 2 diabetes . Dette i højere eller mindre grad og kaldes også insulinfølsomhed eller insulinresistens. 

Insulinfølsomhed 

Insulinfølsomheden er et udtryk for, hvordan kroppens celler reagerer på insulin. Altså hvor meget insulin der skal til for at sænke blodsukkeret.

Nedsat insulinfølsomhed (insulinresistens) er en tilstand, hvor kroppens celler er blevet mindre følsomme over for virkningen af insulin. Dvs. at insulinen ikke kan komme ind i cellerne, og dermed ikke kan yde den energi cellerne har brug for.

Der er mange ting som spiller ind på insulinfølsomheden:

Overvægt, lav fysisk aktivitet og inflammation kan nedsætte følsomheden for insulin negativt. I værste tilfælde kan det føre til insulinresistens.

Derimod er motion meget effektivt til at øge insulinfølsomheden, i helt op til 72 timer.

Læs mere: Type 2 diabetes og fysisk aktivitet 

Læs mere om diabetes og insulin her: Diabetes - årsager og typer

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.