Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lav fødselsvægt øger risikoen for kronisk nyresygdom

Mere og mere data peger på, at lav fødselsvægt er en risikofaktor for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet. Nu viser et nyt dansk studie, at det også gælder i forhold til risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom hos personer med type 2-diabetes.


Offentliggjort: 26. Februar 2025

Er man født med en meget lav fødselsvægt, kan det have betydning for ens risiko for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet.

Det gælder blandt andet øget risiko for udvikling af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.

Lav fødselsvægt øger også risikoen for et mere alvorligt sygdomsforløb.

Nu viser et nyt dansk studie, at lav fødselsvægt også er en risikofaktor for udvikling af kronisk nyresygdom og alvorsgraden af kronisk nyresygdom hos personer med nydiagnosticeret type 2-diabetes.

Læs mere: Hvad er diabetisk nyresygdom?

Ifølge en af forskerne bag studiet bliver bevisbyrden for betydningen af lav fødselsvægt for sygdomsrisiko resten af livet tungere og tungere.

- Der begynder at tegne sig et meget klart billede af, at lav fødselsvægt har stor betydning for ens fremtidige sygdomsrisiko og alvorsgrad af sygdom. Vi ser, at er man født med lav fødselsvægt, har man større risiko for udvikling af type 2-diabetes, man udvikler det tidligere, har højere blodtryk, mere hjertekarsygdom og nu også oftere kronisk nyresygdom. Det viser, hvor stor betydning det føtale miljø (miljøet i livmoderen red.) har for ens helbred resten af livet, fortæller overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen og professor på Lund Universitet Allan Vaag.

Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia.

Type 2-diabetes, kronisk nyresygdom og fødselsvægt

  • Nyresygdom kan opstå som følge af type 2-diabetes. Nyresygdom skyldes det høje blodsukker, men forhøjet blodtryk spiller også en væsentlig rolle.
  • Tidligere undersøgelser har peget på, at personer, der ved fødslen vejede under 2,5 kilo, udviklede type 2-diabetes gennemsnitligt syv år tidligere end personer, der vejede over 4,5 kilo ved fødslen.
  • Derudover viste disse tidligere undersøgelser, at selvom personer med lav fødselsvægt var yngre, da de udviklede type 2-diabetes, var de samtidig mere syge. De havde blandt andet behov for mere medicin mod forhøjet blodtryk og benyttede mere blodsukkersænkende medicin.
  • Nyresygdom har ingen symptomer til at starte med, men senere i sygdommens forløb kan der opstå symptomer som træthed, kvalme og opkastninger, hudkløe, metalsmag og sure opstød.

Dette er et uddrag af en artikel fra Dagens Medicin. Uddraget er redigeret af Netdoktors redaktion. 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.