Annonce

Epilepsi-diagnoser er ofte forkerte

Mange får diagnosen epilepsi, men fejler i virkeligheden noget helt andet, det viser en ny undersøgelse fra det landsdækkende epilepsihospital i Dianalund.

Det skyldes, at de anfald der normalt forbindes med epilepsi også kan skyldes mange andre ting. ”En hyppig årsag er, at de i virkeligheden har en hjertesygdom, som gør, at hjertet holder pause, eller blodtrykket falder. Så får hjernen for lidt ilt, og de mister bevidstheden og kan have trækninger og sitren”, siger Jesper Erdel, afdelingslæge fra Neurologisk Klinik på Rigshospitalet. Men der kan også være en række andre årsager til krampeanfald der ligner epilepsi for eksempel: forstyrrelse af saltbalancen eller blodsukkeret eller kramper udløst af stress.

Helt op til en tredjedel af de børn, der bliver henvist til epilepsihospitalet i Dianalund har slet ikke epilepsi. Børnene kommer rundt omkring fra forskellige børneafdelingerne, hvor de er blevet sat i gang med anti-epileptisk behandling. Dermed opstår der faktisk to skader understreger Jesper Erdal: For det første får de unødvendig medicin, som de kan få bivirkninger af, og for det andet finder man ikke frem til de virkelige årsager til krampeanfaldene.

J. Grund, Jyllands-Posten, 1. sektion, 2, 25.10.2004

Annonce