Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Epilepsi

Teenager med epilepsi

Epilepsi er formentlig en af de værste lidelser, der kan ramme en teenager. For er der noget, man har behov for som teenager, så er det at signalere, at man har styr på situationen. Tab af kontrol er noget af det værste. Og det er lige præcis, hvad et epileptisk anfald er: Tab af kontrol.

Opdateret: 25. September 2018

Epilepsi giver tab af kontrol

Epilepsi er formentlig en af de værste lidelser, der kan ramme en teenager. For er der noget, man har behov for som teenager, så er det at signalere, at man har styr på situationen. Tab af kontrol er noget af det værste. Og det er lige præcis, hvad et epileptisk anfald er: Tab af kontrol. Ikke ret længe, men til gengæld godt og grundigt. Og det kan koste dyrt på selvtillids-kontoen.

Af denne årsag kan det ofte undre, at teenageren ikke gør mere for at undgå anfaldene. Det vil sige undgå de faktorer, der kan fremprovokere anfaldene og huske på de faktorer, der kan forhindre dem:

  • Anfalds-provokerende faktorer: For lidt og for megen søvn, alkohol.
  • Forebyggende faktorer: Huske at tage sin medicin – hver gang og til tiden.

Anfald og søvn

Teenagere sover ofte meget, men på nogle mærkelige tidspunkter. De elsker at være vågne om natten, og det kan give flere problemer: Hvis de ikke kan sove længe, for eksempel fordi de skal i skole efter en hård weekend, eller hvis de netop sover meget længe i en weekend.

Anfald og alkohol

Alkohol kan være med til at provokere anfald – især hvis den er indtaget i større mængder, og der samtidig er søvnmangel. Heldigvis virker alkoholen til en vis forebyggende på anfaldene, mens den er i blodet. Det er, når den er på vej ud, at anfaldene kommer. Løsningen er derfor at kun drikke lidt og sørge for at komme hjem i tide, så søvnen er sikret.

Epilepsi og sport

Motion er godt – også for teenagere med epilepsi. I visse tilfælde kan ekstreme belastninger dog udløse anfald. For eksempel kan en ung med epilepsi måske godt gennemføre en halvmaraton, men ikke en hel uden at få anfald. Kriteriet for fravalg af sport er risikoen for at få anfald, der kan få alvorlige konsekvenser.

Epilepsibehandling og p-piller

En teenage-pige på 15 år kan godt få p-piller uden forældrenes viden. Derfor er det vigtigt, at den unge er klar over, at visse former for epilepsi-medicin kan ødelægge effekten af p-pillerne. Og at problemet kan løses enten ved at skifte medicin – eller anvende en anden form for prævention (for eksempel mini-piller).


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons