Annonce

Forebyggelse af helvedesild

Hvad er helvedesild?

Stort set alle smittes med skoldkoppevirus i barnealderen. Efter skoldkopper er forsvundet, vil virussen ligge sig til at ”sove” i et såkaldt nerveganglie tæt pårygsøjlen. Infektionen vil på et hvilket som helst tidspunkt kunne "vækkes" igen og resultere i helvedesild.

De første tegn på helvedesild er ofte smerter bælteformet i den ene side af kroppen eller ansigtet. Efter nogle få døgn kommer der blærer med omgivende rødme i et afgrænset område på den ene side af kroppen eller i ansigtet, der hvor smerterne startede. Blærerne bliver efterhånden til skorpebelagte sår. Sårskorperne falder af i løbet af 2 til 3 uger.

Under udbruddet, men også efterfølgende, vil en del være slemt plaget af smerter, og nogle vil have et langvarigt smerteforløb. Smerterne er borende, jagende eller mere konstante smerter, det er derfor, at sygdommen har fået det danske navn helvedesild.

Hvem har størst risiko for at helvedesild?

Opgørelser viser, at cirka 1 ud af 4 vil få helvedesild på et tidspunkt i deres liv. Efterhånden som man bliver ældre, falder ens modstandsdygtighed overfor virussen, og dermed stiger risikoen for helvedesild. Det er specielt efter 50 -55 års alderen, at risikoen øges markant. Med stigende alder stiger også risikoen for af få langvarige smerter: Blandt 50-60 årige vil 20 procent have smerter i mere end 1 år efter helvedesild. Blandt 60-70 årige vil andelen være 30 procent, og blandt dem over 70 år vil mellem 40-50 procent opleve, at smerterne fortsætter i mere end et år efter sygdomsudbruddet.

Børn og voksne under 50 år vil meget sjældent have smerter, efter at udslættet er forsvundet.

Personer med HIV og visse kræftformer, har væsentligt øget risiko for at få helvedesild. Derudover har personer med for eksempel gigtsygdomme , der er i behandling med stærke immundæmpende lægemidler, en øget risiko.

Hvordan kan man forebygge helvedesild?

Der kendes ingen specielle forholdsregler, den enkelte kan tage for at undgå at få helvedesild. Hvis man aldrig har haft skoldkopper , kan man selvsagt ikke få helvedesild. Blandt andet derfor har man i nogle lande valgt at vaccinere børn med skoldkopper. Denne strategi har vi ikke valgt i Danmark overvejende af frygt for, at vaccinationen ikke giver livslang beskyttelse, hvilket vil kunne medføre, at voksne får skoldkopper. Voksne kan blive alvorligt syge af at få skoldkopper, mens skoldkopper hos børn er irriterende, men ikke alvorlige.

Der findes også en vaccine til forebyggelse helvedesild, som virker ved at ”booste” immunforsvaret, således at den ”sovende” skoldkoppevirus ikke reaktiveres. Vaccination kan desværre ikke helt fjerne risikoen for at få helvedesild. Vaccination halverer risikoen for helvedesild, og risikoen for langvarige smerter efter udbruddet reduceres med to tredjedele blandt personer på 60 år eller derover. Vaccinen er effektiv i mindst fem år og nok længere, men effektiviteten synes dog at falde over tid. Behovet for eventuel revaccination er endnu ikke fastlagt, men man kan godt blive vaccineret flere gange, hvis der skønnes at være behov for dette.

Hæmatologiske kræftsygdomme

Fagområdet hæmatologi varetager behandling af sygdomme i blodet og de bloddannende organer, knoglemarven, lymfeknuderne og milten. Hæmatologiske kræftsygdomme er lymfeknudekræft, myelomatose, leukæmi, myeloproliferative syndromer samt myelodysplastiske syndromer.

Vaccinen er godkendt til vaccination af personer på 50 år eller ældre, men fordelene synes at være størst ved at vaccinere personer på 60 år eller derover. Personer, som har haft helvedesild kan også godt vaccineres, men det er kun sjældent, at man har helvedesild flere gange. Der er få milde bivirkninger af overvejende lokal karakter med rødme, varme, hævelse og ømhed ved indstiksstedet. Da der er tale om en levende svækket vaccine må personer med et meget nedsat immunforsvar ikke vaccineres (f.eks. personer med hæmatologiske kræftformer og personer i kemoterapi).

Mennesker med moderat nedsat immunforsvar (f.eks. som følge af gigtsygdomme og KOL ) kan med fordel vaccineres, da de har en øget risiko for at udvikle helvedesild og efterfølgende få komplikationer.

Læs mere

Helvedes-ild (Herpes zoster)

Behandling af helvedesild

Helvedesild i øjet (Zoster ophthalmicus)

Sidst opdateret: 02.10.2014

Annonce