Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Helvedesild

Kroniske smerter efter helvedesild (Postherpetisk neuralgi)

Postherpetisk neuralgi er kroniske smerter efter helvedesild, som varer ved mere end tre måneder efter helveldesild. Det er brændende, jagende og stikkende smerter og huden er ekstrem følsom.


Opdateret: 16. September 2020

Hvad er postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi er smerter, der fortsætter efter opheling af helvedesild. Helvedesild (herpes zoster) er et udslæt, der skyldes varicella zoster-virus. Det er denne virus, der giver skoldkopper i barndommen, og virussen forbliver i kroppen, efter at man er blevet rask. Virussen ligger i nerverødderne og har som regel ingen betydning. Varicella zoster-virus kan dog blive ”vækket” af forskellige årsager og give anledning til et udbrud af helvedesild, der viser sig som blærer på huden og smerter i et bælteformet område eller et mindre område i ansigtet eller på arme/ben.

Helvedesild kan begynde med kløe eller smerter i huden, hvorefter der kommer blærer, der ligner skoldkopper. Efterhånden brister blærerne, og der dannes sårskorper. Helvedesild varer typisk to-tre uger. I nogle tilfælde kan smerterne blive kroniske, selvom aktiveringen af virus og helvedesilden er overstået, og huden er helet. Normalt siger man, at man skal have haft smerter tre måneder efter opheling af helvedesild, for at det kan defineres som postherpetisk neuralgi.

Hvad er symptomerne på postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi beskrives ofte som brændende smerter, der kan være ledsaget af jagende, stikkende smerter. Huden kan være følsom, således at en let berøring, for eksempel fra tøj, giver anledning til smerter. Symptomerne kan variere fra person til person. Smerterne aftager ofte med tiden og kan ophøre helt efter måneder eller år, men kan hos nogle få forblive kroniske uden bedring.

Hør en speciallæge og en tidligere patient fortælle om helvedesild og postherpetisk neuralgi herunder.

Hvorfor opstår postherpetisk neuralgi?

Grunden til, at smerterne ikke forsvinder, når udslettet er helet op, skyldes, at der er sket en varig skade på nerven. Postherpetisk neuralgi er en nervesmerte (neurogen eller neuropatisk smerte). Når en nerve beskadiges, kan der opstå ukorrekte signaler i denne og de nærliggende nerver. Disse signaler opfattes af hjernen som smerter, og man kan føle smerter i det område, som nerven er forbundet med. I dette tilfælde svarer det til området, hvor der har været helvedesild. De beskadigede nerver kan også være ekstra følsomme, således at en let berøring giver anledning til, at nerven sender mange impulser af sted, der så opfattes af hjernen som en smertefuld berøring.

Hvor udbredt er postherpetisk neuralgi?

Man ved ikke med sikkerhed, hvor mange der udvikler postherpetisk neuralgi efter helvedesild, men studier tyder på, at det er op til 10 procent, der har smerter efter seks måneder. Jo ældre man er, når man får helvedesild, jo højere er risikoen for at få postherpetisk neuralgi.

Hvordan behandles postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi behandles som andre nervesmerter. Den mest almindelige behandling af nervesmerter er medicin, der også bruges til epilepsi eller depression. Disse præparater har en hæmmende virkning på de overaktive smertebaner. De kan hos nogle give anledning til bivirkninger, typisk træthed, svimmelhed eller mundtørhed. Postherpetisk neuralgi kan også i nogle tilfælde behandles direkte på det smertefulde område med plaster eller salve, der indeholder et lokalbedøvende præparat.

Det er dog ikke alle, der har effekt af behandling, og i nogle tilfælde er der kun delvis effekt. I nogle tilfælde kan samtaler med en psykolog, hvor man for eksempel diskuterer smertetakling eller -teknikker, for eksempel mindfulness, være en hjælp.

Kan postherpetisk neuralgi forebygges?

En vaccine til forebyggelse af helvedesild er godkendt til personer i alderen 50 år og derover, som har haft skoldkopper. Vaccinen har en delvis forebyggende effekt både på helvedesild og postherpetisk neuralgi.

Tidlig behandling af helvedesild med antivirale midler har en effekt på helvedesild, men det er usikkert, om det kan forebygge postherpetisk neuralgi. Har man fået postherpetisk neuralgi, kan man prøve at være opmærksom på, hvad der lindrer og provokerer smerterne. Nogle kan lindre smerterne ved at undgå kontakt med for eksempel tøj eller ved at tage et stramt bind omkring området eller ved at undgå stress og træthed, og nogle har god effekt af varme, for eksempel varme bade, motion eller ved at forsøge at aflede tankerne fra smerten. Ved lette smerter kan smertestillende medicin eller lokalbedøvende creme, der kan købes i håndkøb, forsøges i en kortere periode.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan er udsigten for fremtiden?

Der er gode chancer for, at smerterne aftager eller ophører i løbet af nogle måneder, evt. år, men smerterne kan i nogle tilfælde forblive kroniske resten af livet. Man kan ikke sige, hvem der er i risiko for at udvikle kroniske smerter.

Helvedesild (Herpes zoster)

Helvedesild i øjet (Zoster ophthalmicus)

Forebyggelse af helvedesild

Behandling af helvedesild

SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM HELVEDESILD


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.