Annonce

Forløb: Medicinsk abort

Aktivitet/Hændelse Beskrivelse/Ventetid Sted/Ansvarlig
Kvinden får mistanke om, at hun er uønsket gravid og går til læge. Den praktiserende læge spørger blandt andet til sidste menstruation og laver en underlivs- undersøgelse samt en graviditetstest (urinprøve). Der podes i livmoderhals- kanalen for Clamydia. Lægen taler med kvinden om muligheder for at gennemføre graviditeten og om mulige komplikationer til abort. Hvis kvinden fortsat ønsker det, skrives henvisning til kirurgisk abort og der underskrives samtykkepapirer. (Abort må foretages frit indtil udgangen af 12. graviditetsuge.)Ventetid:Brev fra gynækologisk ambulatorium inden for få dage. Ventetiden på forundersøgelse er 0-2 uger. Egen læge.
Forundersøgelse i gynækologisk ambulatorium. Kvinden henvender sig i skranken og modtages af sekretær. Herefter konsultation enten hos læge eller specialuddannet sygeplejerske. Der laves underlivs- undersøgelse og foretages ultralydsscanning gennem skeden for at sikre, at graviditeten ikke er for fremskreden, og at der ikke er underlivssygdomme, der kan besværliggøre behandlingen. Herudover almindelig lægelig undersøgelse og samtale. Der måles puls, blodtryk, højde og vægt og spørges til medicinforbrug. Hvis graviditeten er mere end 9 uger gammel, informeres om muligheden for kirurgisk abort i stedet for medicinsk abort. Der tales også om fremtidig prævention, og at der tidligst vil være mulighed for at lægge spiral op, når kvinden har haft en menstruation. Til sidst tages blodprøver – blandt andet måles mængden af graviditetshormon i blodet. Som regel kan aborten herefter umiddelbart igangsættes. Gynækologisk ambulatorium.
Forbehandling Medicinsk abort starter med, at man tager 1 tablet (Mifegyne 200 mg), der bevirker, at livmoderen ikke længere reagerer på kroppens graviditetsbevarende hormon. Når man har taget, tabletten er det vigtigt, at man gennemfører behandlingen. Medicinen kan nemlig forårsage fosterskader, hvis graviditeten fortsætter.Medicinen får livmoderen til at trække sig sammen. Nogle oplever kvalme, opkastning og diarre af medicinen. Det er ikke usædvanligt, at der kommer blødning og smerter. Smerterne kan lindres med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (f.eks. Pinex Comb). Hvis du bløder, skal du undgå tamponer, samleje, karbad og havbad. Kvinden selv
Selve aborten Efter 36-48 timer lægger kvinden 2 tabletter Cytotec à 0,2 mg (i alt 0,4 mg) op i skeden. Medicinen får livmoderen til at trække sig sammen, så den tømmes for graviditetsvæv. For at medicinen virker optimalt, skal du helst ligge eller sidde 2 timer efter oplæggelsen. Det er en god idè samtidig med oplæggelsen af Cytotec at tage tablet Ibumetin 600 mg for at forebygge/nedsætte smerter. Nogle kvinder kan få hovedpine, kvalme eller opkastninger. Hvis du ikke allerede bløder, vil du formentlig begynde at bløde nu. Blødningerne vil oftest være kraftigere end ved en almindelig menstruation, og der kan være klumper i. På grund af blødningen, situationen og den smertestillende medicin bør du ikke køre bil, tage hjem alene eller være alene den første nat.Kvinder under 18 år, kvinder, som ikke forstår dansk, og kvinder, som er mere end 8 uger gravide, får ofte delvist foretaget medicinsk abort under indlæggelse.Det er en god idé at tage yderligere tablet Ibumetin 600 mg efter henholdsvis 6 og 12 timer. Du kan om nødvendigt supplere med Pinex Comb. Hjemme/ på sygehuset
Efter aborten Efter aborten vil du bløde kraftigere end ved en normal menstruation. Blødningen kan vare i 2-3 uger, men vil aftage efter den første uge. Du vil som regel også have lette menstruationssmerter de første par dage. Hvis du tidligere har født, kan du i nogle dage opleve efterveer. Voldsom blødning i op til 1-2 uger efter medicinsk abort kan gøre det nødvendigt med en udskrabning. Kontakt om nødvendig en vagtlæge. Hjemme.
Kontrol hos egen læge efter 1-2 uger. Kvinden får tid til kontrol i gynækologiske ambulatorium – blandt andet måles mængden af graviditetshormon i blodet. Eventuelt foretages ultralydsscanning gennem skeden for at sikre, at graviditeten er afsluttet, og at der ikke er tilbageholdt restvæv i livmoderen. Gynækologisk ambulatorium.

Læs mere

Sidst opdateret: 08.06.2010

Annonce