Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Gigt

Bindevævssygdomme

Bindevævssygdomme (collagenosis/kollagenose) er en samlebetegnelse for en række tilstande, hvor der opstår en betændelsestilstand (inflammation) i forskellige dele af kroppens bindevæv.


Opdateret: 13. April 2022

Hvad er inflammatoriske bindevævssygdomme?

Bindevævssygdomme (collagenosis/kollagenose) er en samlet betegnelse for en række tilstande, hvori der opstår en betændelsestilstand (inflammation) i forskellige dele af kroppens bindevæv. Bindevævssygdomme betragtes som en del af gigtlidelserne (de reumatiske sygdomme) .

Hvorfor får man inflammatoriske bindevævssygdomme?

Man ved ikke præcis, hvordan bindevævssygdommene opstår. For flere af sygdommenes vedkommende er en del af forklaringen, at der sker en autoimmun reaktion, hvor kroppens immunforsvar angriber vores eget bindevæv. Det fører til inflammation og vævsbeskadigelse. Man mistænker derudover en række årsager for at spille en rolle:

  • Arvelige genetiske forhold der kan disponere til sygdomsudvikling.

  • Infektioner, for eksempel Hepatitis B-virus ved sygdommen polyarteriitis nodosa.

  • Brug af bestemte former for medicin. For eksempel kan stofferne hydralazin og prokainamid udløse et sygdomsbillede, der minder om systemisk lupus erythematosus (SLE) , men her forsvinder sygdommen dog igen, når man stopper med at tage medicinen.

Hvad er symptomerne på inflammatoriske bindevævssygdomme, og hvordan behandles de?

Symptomerne og behandlingen af bindevævssygdomme varierer alt efter, hvilken specifik bindevævssygdom der er tale om.

Ligesom ved de gigtlidelser som kaldes inflammatoriske ledsygdomme (for eksempel leddegigt/reumatoid artrit), kan flere af bindevævssygdommene give ledgener, men som regel vil de mest fremtrædende symptomer stamme fra andre dele af kroppen.

Eksempler på inflammatoriske bindevævssygdomme:

Derudover findes der nogle bindevævssygdomme, som ikke er forårsaget af inflammation. Disse er arvelige.

Eksempler på arvelige bindevævssygdomme:

  • Marfans syndrom

  • Ehlers-Danlos’ syndrom

Ved disse sygdomme, er det selve bindevævet, som har mistet sin funktion, eksempelvis ved Marfans syndrom, som skyldes en mutation i et protein kaldet fibrillin-1, som forårsager abnorm væskt af en række organer, blandt andet knogler, økne og hjerte.

Behandling

I mange tilfælde omfatter behandlingen medicin, der kan dæmpe immunforsvarets aktivitet, i form af steroidbehandling eller mere specialiseret biologisk behandling.

Hvad er gigt?

Gigtsygdomme

Alle artikler om muskler, led og knogler

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.