Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gigt

En hverdag med gigt

Gigt kan besværliggøre hverdagen. Her kan du læse om hvordan du får det bedste liv med gigt.

Opdateret: 9. Februar 2017

Et aktivt liv med sygdom i ryg, led eller muskler

Livskvalitet er mange ting og er forskelligt fra person til person. For mange mennesker med gigt er det vigtigt at fastholde et arbejde, ligesom familielivet står højt på listen. For nogle er det også vigtigt at kunne føre en aktiv livsstil med sunde kostvaner og mulighed for at dyrke den motionsform, de godt kan lide. I denne oversigt kan du finde inspiration til mere læsning om, hvordan du kan leve et godt liv med gigt.

Kost

Et godt udgangspunkt for mange mennesker med gigt er Fødevarestyrelsens officielle kostråd.

Kaffe, te og alkohol

Som så mange andre drikker mennesker med gigt kaffe, te og alkohol. Læs mere om, hvorvidt kaffe, te og alkohol formodes at have en effekt på gigt på Gigtforeningens hjemmeside via linket nederst på siden.

Rygning

Mange med gigt ryger. På Gigtforeningens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan specielt rygning har en påvist negativ effekt hos særligt patienter med leddegigt.

Motion

Motion har vist sig at have en positiv effekt på både krop og psyke hos mennesker med gigt. Det er en god idé at danne sig et overblik over, hvilken motionstype, der kan være både gavnlig og skånsom for netop din gigtform. Læs mere om, hvorfor det er godt at dyrke motion, og hvordan du kommer godt i gang her: Gigt og motion.

Medicin

Der findes mange forskellige typer af gigtmedicin til at behandle og lindre gigt. Det er dog vigtigt, at medicinen målrettes den gigtsygdom, du har. Det er også vigtigt, at du er grundigt informeret om medicinens virkning og eventuelle bivirkninger. Medicinen kan i visse tilfælde interagere med andre typer medicin, og du skal derfor altid snakke med egen læge eller behandlende læge om den samlede medicinske behandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Håndtering af smerter

Mennesker med gigtsygdom oplever ofte smerter i relation til deres sygdom. Gigt er en kronisk sygdom. Nogle lever fint med gigt, mens andre igen oplever voldsomme smerter, ligesom sygdommen påvirker både funktionsevne, bevægelighed og livskvalitet.

Smerterne er en stor belastning for det psykiske helbred, og for langt de fleste påvirker smerter og funktionstab livskvaliteten negativt. Det er nemt at ende i en ond cirkel, hvor smerterne forstærkes af negative tanker og følelser.

Gigt kan ikke helbredes, men du kan lindre smerterne. Det er vigtigt, at du bliver ved at træne daglige øvelser, så du styrker din muskler. Med mindfulness meditation kan du lære at skifte fokus på, hvordan du som smerteramt tænker, føler og handler i forhold til smerterne.

Et arbejdsliv med gigt

Arbejdsmarkedet

Der er gode muligheder for fortsat at være i arbejde, selvom du har gigt.Det er meget individuelt, hvordan en gigtsygdom påvirker den enkeltes arbejdssituation. Det vigtigste budskab er, at der fortsat kan være gode muligheder for at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, selvom du har gigt. Læs mere om de forskellige støttemuligheder, der kan være relevante for dig på Gigtforeningens hjemmeside.

Indretning af arbejdspladsen

Hvis du har brug for arbejdsredskaber eller særlig indretning af din arbejdsplads for at blive i dit job, kan du søge om tilskud i din kommunes jobcenter.

Gigt i familien

Forældreliv

For nybagte forældre med en gigtsygdom, er de mange løft og pleje af barnet hver dag belastende for hænder, arme, ryg og ben. Derfor er det ofte nødvendigt at planlægge hverdagen ud fra de symptomer, som en specifik gigtsygdom medfører. Nogle oplever desuden, at der er funktioner i forbindelse med barnets pasning og pleje, som er vanskelige at varetage, og det kan medføre tanker og spørgsmål om, hvorvidt man nu gør det godt nok for barnet.

Læs mere om de både naturlige og vigtige overvejelser, forældre med gigt kan have i forhold til deres børn, og forslag til at tackle de problemer, der kan opstå på Gigtforeningens hjemmeside, der informerer om forældre med gigt.

Børn med gigt

Forskere ved stadig ikke, hvorfor nogle børn og unge får gigt. Der forskes stadig i, hvordan man kan behandle sygdommene mest effektivt, så alle med gigt - uanset alder - kan få mulighedfor at leve et godt og helt liv på trods af deres sygdom.

Vil du vide mere?

Her kan du læse Gigtforeningens råd om gigt og:

Project Photos

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons