Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gigt

Interaktion mellem lægemidler - i relation til gigtmedicin

Interaktion (samspil) mellem lægemidler kan betyde, at ét lægemiddel forøger eller nedsætter effekten af et andet lægemiddel. Det er ikke altid, at interaktion mellem lægemidler forekommer eller spiller den store rolle, men det er altid en god idé at undersøge, om der kan opstå uhensigtsmæssige interaktioner, før man begynder at tage et nyt lægemiddel.


Opdateret: 25. April 2022

Hvad er interaktion mellem lægemidler?

Interaktion (samspil) mellem lægemidler kan betyde, at ét lægemiddel forøger eller nedsætter effekten af et andet lægemiddel. Det er ikke altid, at interaktion mellem lægemidler forekommer eller spiller den store rolle, men det er altid en god idé at undersøge, om der kan opstå uhensigtsmæssige interaktioner, før man begynder at tage et nyt lægemiddel. Når lægen ordinerer et lægemiddel, er kendskabet til eventuelle uhensigtsmæssige interaktioner en væsentlig faktor, når han/hun bedømmer effekten af behandlingen og dens eventuelle bivirkninger. Derfor er det altid en god idé at tale med sin læge og høre om vedkommendes vurdering af eventuelle bivirkninger, inden behandlingen startes.

Læs mere om, hvad lægemiddel-interaktion er her.

Find oplysningerne på internettet

Hvis du vil finde ud af, om den medicin, du tager eller skal til at tage, kan føre til uheldige interaktioner med andre lægemidler, kan du også finde oplysningerne i Den Nationale Interaktionsdatabase. Den bliver administreret af Sundhedsstyrelsen. Du finder Interaktionsdatabasen på www.medicinkombination.dk.

Hvordan gør jeg?

Interaktionsdatabasen bliver løbende opdateret, og den er tilgængelig for alle. Du har mulighed for at søge på et bestemt lægemiddel eller indholdsstof samt søge på flere præparater i kombination med hinanden.

  • Når du har klikket dig ind på interaktionsdatabasen, taster du navnet på indholdsstoffet i en af de to søgefunktioner fra forsiden for at søge på et enkelt indholdsstof eller en kombination af to stoffer.

  • Så trykker du på knappen "Søg", hvorefter du bliver præsenteret for søgeresultaterne på en liste. Klik herefter på det lægemiddel eller indholdsstof, som du vil vide mere om.

  • Hvis der i litteraturen er fundet bevis på interaktion mellem de to lægemidler, får du herefter én ud af tre anbefalinger samt en forklaring af risikoen ved den konkrete kombination:

    • Du kan godt tage denne kombination (markeret med en tommelfinger vendt opad i en grøn cirkel).

    • Du kan godt tage denne kombination, men du skal være opmærksom på særlige forholdsregler (markeret med en løftet pegefinger i en gul cirkel)

    • Du skal ikke kombinere de to lægemidler (markeret med en tommelfinger vendt nedad i en rød cirkel).

Læs Gigtforeningens anbefalinger vedrørende interaktion mellem lægemidler og se et eksempel her.

Vil du vide mere?

Denne artikel er produceret i samarbejde med Gigtforeningen. Du kan få mere uddybende oplysninger om interaktion mellem lægemidler, gigtmedicin og andre emner relateret til gigt på Gigtforeningens hjemmeside.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.