Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Handicap

Parasport: Personer med handicap kan sagtens dyrke sport

Parasport dyrkes af personer med fysisk handicap, udviklingshandicap eller kognitive udfordringer i alle aldre - børn, unge, voksne og ældre.

Opdateret: 28. Januar 2021

Hvem kan dyrke parasport?

Der er plads til og muligheder for alle i foreningsidrætten i Danmark. Parasport dyrkes både af børn, unge, voksne og ældre med handicap, og også af personer med svære fysiske handicap.Der er mange forskellige parasportstilbud i Danmark. Nogle idrætsgrene, for eksempel svømning, ridning og boccia, kan dyrkes af de fleste, mens andre er tilpasset særlige handicapgrupper, som brugere af manuelle eller elektriske kørestole.I parasporten findes udøvere med alle former for fysiske handicap. Eksempelvis amputationer, cerebral parese, para- og tetraplegi (rygmarvsskade), sclerose, muskelsvind, synshandicap, gigt og multihandicap.Parasport dyrkes også af personer med udviklingshandicap og kognitive udfordringer - i foreningsidrætten ofte organiseret efter såkaldte Special Olympics-principper.

Parasport kan blandt andet være basketball

Hvad er de mest populære parasportsgrene?

Der findes, som nævnt, mange forskellige former for parasport. Her er seks af de mest populære:

  • Svømning kan dyrkes af alle. Det er en god måde at bruge kroppen på, fordi vandet udligner meget af handicappet. Har du først lært at holde dig flydende, vil du opleve, at du kan bevæge dig nok til at skabe fremdrift, og dermed svømme på din egen måde.
  • Ridning kan dyrkes af de fleste. Ridningen og kontakten med hesten giver bedre motorik og kropskontrol. Du kan både gå til almindelig ridning og til fysioterapi-ridning.
  • Kørestolsrugby er et hårdt og tempofyldt boldspil. Det er målrettet kørestolsbrugere, der har nedsat funktion i både arme og ben og spilles blandt andet af rygmarvsskadede, amputerede og personer med cerebral parese.
  • RaceRunning er et oplagt valg, hvis du er svært fysisk handicappet og vil brænde kalorier af. En RaceRunner kan beskrives som en stor trehjulet cykel uden pedaler. Med bagen i sædet og benene på jorden, kan mange kørestolsbrugere opleve at løbe. Racerunning er især udbredt blandt børn og unge med cerebral parese.
  • El-hockey er populært blandt børn og unge med muskelsvind, men alle der bruger elektrisk kørestol kan være med. El-hockey spilles i små specialbyggede racerkørestole med en hockeystavfunktion for enden. Det er et taktisk og hurtigt holdspil.
  • Goalball er et intensivt holdspil for personer med et synshandicap. Goalball udfordrer spillerne både fysisk og mentalt og forbedrer deres motorik, styrke og orienteringsevne. I goalball er spillernes evne til at kommunikere og samarbejde væsentligt for oplevelsen og glæden ved spillet.Andre udbredte parasportsgrene for personer med fysisk handicap er atletik, boccia, bordtennis, cykling, fodbold, kørestolsfodbold, kørestolsbasket og skydning.

Parasport Danmarks hjemmeside kan du finde information om over 30 forskellige sportsgrene for personer med handicap. Her kan du også finde en oversigt over de klubber, der tilbyder de forskellige idrætsgrene.

Hvilke fordele er der ved at dyrke parasport?

At dyrke parasport er først og fremmest sjovt. Humøret er tit højt, når du spiller bold, svømmer eller cykler sammen med andre, og det er en god måde at møde nye mennesker på.Når du dyrker sport, får du bedre motorik, bliver stærkere og kommer i form. Du får ny energi og bliver mere selvhjulpen i hverdagen. Idrætten er sundhedsfremmende og kan mindske risikoen for en lang række sygdomme.Parasporten giver også mulighed for at dyrke idræt på højt niveau, og har du talent, vilje og ambitioner, kan du komme på et af parasportens landshold og deltage i internationale mesterskaber. De bedste para-atleter repræsenterer Danmark ved de Paralympiske Lege, der afvikles i forlængelse af de Olympiske Lege i samme værtsby og rammer.

Kom i gang med at dyrke parasport

Over 400 klubber i Danmark har parasport på programmet. Nogle klubber er rene parasportsklubber, mens andre er almene klubber med tilbud for personer med handicap.Parasport Danmark har en række idrætskonsulenter, der kan rådgive dig, i forhold til hvilke idrætter der er relevante for dig, og hvilke lokale idrætstilbud der findes nær dig.Hvis du ønsker at komme i gang med at dyrke parasport, kan du få hjælp hos idrætsforbundet Parasport Danmark gennem portalen ’Ny i Parasporten’.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons