Annonce

Helvedesild i øjet (Zoster ophthalmicus)

Hvad er helvedesild i øjet?

Helvedesild i øjet (Zosterophthalmicus) er en betændelsestilstand i de følesans-nerver, der forsyner øjet.

Helvedesild (Herpes zoster virus) giver anledning til sygdommene skoldkopper (variceller) og . Mere end 90 procent af den voksne befolkning har haft skoldkopper som børn med karakteristiske blærer på huden. Efterfølgende gemmer virus sig i føle-nervebanerne i ansigtet eller andre steder på kroppen.

Typisk opstår helvedsild (herpes zoster) i de ældre leveår eller ved svækkelse. Ved sygdom i ansigtets føle-nerver kan øjenregionen angribes og give anledning til blæredannelser på ansigts- og øjenlågshuden, og specielt kan ses sår på næsetippen. Udbruddet giver smerter, og der ses forandringer i binde- og hornhinde, som minder om dem, man finder ved infektion med herpes virus type 1. Behandlingen er stort set også den samme. Sygdommen kan ledsages af langvarig smertetilstand, som kræver behandling med forskellige former for smertestillende medicin.

Hvorfor opstår helvedesild i øjet?

Helvedsild skyldes, at skoldkoppevirus (varicella-zoster virus), som er gemt i kroppen, pludselig reaktiveres.

Når man har haft skoldkopper , forbliver virusset nemlig i kroppen i en slags dvaletilstand og holdes i skak af immunforsvaret. Hvis immunforsvaret bliver svækket, risikerer man, at virussen blusser op, og så får man helvedsild .

Helvedesild kan opstå i alle følesans-nerver, og da øjet er forsynet med mange følsomheds-nerver, kan helvedesild også opstå her. Helvedesild i øjet kan medføre, at der blandt andet udvikles hornhindebetændelse , regnbuehindebetændelse og grøn stær .

Hvem er i særlig risiko for at få helvedesild i øjet?

Helvedesild kan opstå hos alle. Sygdommen opstår dog hyppigere blandt personer med svækket immunforsvar, det vil sige blandt ældre, men også yngre med HIV eller anden sygdom, kan udvikle helvedesild i øjet.

Hvad er symptomerne på helvedesild i øjet?

Ofte starter helvedesild i øjet med en snurrende, prikkende, stikkende fornemmelse i huden omkring øjet, siden af næsen, i panden og tindingen, og herefter udvikles et egentligt udslæt og efterhånden blæner og sår. Langt de fleste vil også føle sig sløje. Hvis man føler sig sløj og allerede har begyndende udslæt i pande, tindingen og siden af næsen, skal man søge læge med det samme.

Selve øjeæblet kan også rammes af helvedesild og blandt andet medføre hornhindebetændelse , regnbuehindebetændelse og grøn stær . Symptomerne er lysskyhed, smerter og nedsat syn på øjet

Hvordan behandles helvedesild i øjet?

Helvedesild i øjet behandles som helvedesild andre steder på kroppen: Den bedste behandling er hurtigst mulig indtagelse af anti-virale tabletter eller måske infusion af valacyclovir-medicin i en blodåre, hvis man er for sløj til at indtage tabletter. Hvis øjets overflade er påvirket, behandles tillige med øjensalve, der indeholder acyclovir. Hvis der er regnbuehindebetændelse , behandler man med binyrkhormonholdige øjendråber, og hvis trykket er forhøjet ( grøn stær ) behandles med øjentryksænkende øjendråber.

Behandling med anti-viral medicin er i vidt omfang uden bivirkninger.

Hvad kan man selv gøre?

Man kan formentlig ikke gøre noget selv for at hindre, at man rammes af helvedesild i øjet. I dag er det muligt at blive vaccineret mod helvedesild. Store undersøgelser har vist, at vaccination generelt halverer risikoen for helvedesild.

Hvad er udsigterne for fremtiden?

De fleste slipper for blivende mén efter et udbrud af helvedesild i øjet, men cirka 20 procent får blivende mén i form af nervesmerter i panden og omkring øjet eller føleforstyrrelser på øjets overflade, som i værste fald kan medføre blindhed. Hurtig behandling nedsætter risikoen for sådanne blivende skader.

Læs mere

Helvedes-ild (Herpes zoster)

Forebyggelse af helvedesild

Behandling af helvedesild

Sidst opdateret: 19.08.2014

Annonce