Hvad er en receptor?
En receptor er en struktur, der sidder i cellens væg eller indre, og gennem en række reaktioner kan igangsætte forskellige processer. En receptor kan tændes og slukkes, og nogle er konstant tændte, men andre konstant er slukkede. For at få en receptor til at skifte fra tændt til slukket (eller omvendt), skal der bindes et signalstof til receptoren. Et signalstof kan bindes til flere forskellige receptorer, men ikke alle. Det samme gælder for receptorerne.
Når en receptor tændes, sker der en række reaktioner inde i cellen, og små beskeder leveres til cellen, som reagerer på informationen. Cellen får dermed besked på, hvad der nu skal ske: For eksempel at cellen skal vokse, danne et hormon, bevæge sig, nedbryde noget og så videre.
Hvilke signalstoffer findes der?
Der findes ufatteligt mange signalstoffer i kroppen, heriblandt:
Og utallige flere.
Medicin og receptorer
Det er i høj grad det princip, medicin bygger på. Medicinen binder til en receptor og får cellen til at lave mere eller mindre af noget. Medicin konkurrerer på den måde om receptoren med signalstofferne. Man kan forestille sig, at det er det samme som stoledans. Nogle typer medicin eller signalstoffer sætter sig på stolen og nægter at rejse sig, og andre når kun lige at sætte sig på stolen, før de bliver skubbet væk fra stolen igen.