Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Hjerne og nerve

Ny dansk forskning: Sådan kan Alzheimers opdages tidligere

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en metode til at påvise Alzheimers, allerede inden de første demenssymptomer begynder at vise sig. Metoden kan også vise sig at blive et skridt på vejen mod bedre behandlinger i fremtiden.


Offentliggjort: 14. Marts 2024

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en metode til at påvise Alzheimers, allerede inden de første demenssymptomer begynder at vise sig. Metoden kan også vise sig at blive et skridt på vejen mod bedre behandlinger i fremtiden.

Langt de fleste af de cirka 50.000 danskere, der i dag lever med demenssygdommen Alzheimers, har formentlig gået med sygdommen i flere år, før den blev opdaget.

Det er klassisk for Alzheimers, at der går mange år fra sygdommen starter, til den opdages, men det kan danske forskere nu lave om på. Forskerne har nemlig udviklet en metode, så en blodprøve kan påvise Alzheimers længe før, symptomer som for eksempel hukommelsessvigt begynder at vise sig.

Aarhus Universitet, hvor forskerholdet bag metoden holder til, kalder forskningen for banebrydende, for udover at kunne bruges til at bremse Alzheimers tidligt, kan den nye forskning være en trædesten til udvikling af ny og bedre Alzheimers-behandling.

Læs også: Hjernetræning kan forsinke Alzheimers

Avanceret blodprøve-analyse

I dag bruger man en såkaldt PET-skanning til at udrede for Alzheimers, men her kan man ofte først se sygdommen på skanningen, når den er ret fremskreden.

Når man skal udrede for Alzheimers med den nye metode, foregår det ved en blodprøve, som er særligt følsom over for Alzheimers i de helt tidlige stadier.

Blodprøven analyseres for klumper af det såkaldte beta-protein, som er en type protein, der ophobes i hjernen og blodet, når man har Alzheimers.

På den måde kan man altså opdage og følge med i sygdommens udvikling på et langt tidligere og ‘mildere’ stadie end ved de diagnosticeringsværktøjer, man har til rådighed i dag.

Blodprøven kan også adskille personer med mild form af Alzheimers fra personer med andre kognitive udfordringer.

Lyt til Netdoktors podcast om de første tegn på Alzheimers her.

Immunforsvaret spiller en rolle

Forskerne fandt desuden ud af, at immunforsvaret kan spille en særlig rolle, når det kommer til behandlingen af Alzheimers.

Således opdagede de en speciel receptor på immunceller, der kan binde og ‘uskadeliggøre’ de skadelige proteiner (beta-proteiner), som ophobes ved Alzheimers.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis man kan aktivere disse receptorer tidligt i Alzheimers-forløbet, kan man øge nedbrydningen af proteinerne, så de ikke ophobes i hjernen, og dermed bremse sygdommens udvikling.

Forskerne håber, at de nye fund kan være med til at bane vejen for nye behandlinger, hvor man så tidligt som muligt kan aktivere immunforsvaret, før Alzheimers når at udvikle sig til demens.

Få flere nyheder om sundhed og sygdom i et af Netdoktors nyhedsbreve


Kilder: Aarhus Universitet, Netdoktors artikel om Alzheimers og Dagens Medicin

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons