Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerne og nerve

Hypofysen

Hypofysen eller “hjernevedhænget” er en lille kirtel, der befinder sig på undersiden af hjernen. Den danner livsvigtige hormoner, der sendes ud til en række organer i kroppen.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er hypofysen?

Hypofysen eller “hjernevedhænget” er en lille kirtel, der befinder sig på undersiden af hjernen. Den danner livsvigtige hormoner, der sendes ud til en række organer i kroppen.

Hvor ligger hypofysen?

Hypofysen ligger i den tyrkiske sadel i kraniebunden bag øjnene. Hypofysen har forbindelse til hjerne via en lille stilk af nervefibre, der hænger fast i et område af hjernen kaldet hypothalamus.

I den nederste del af hjernen findes et område kaldet hypothalamus, her hænger hypofysen fast via en lille stilk af nerver. Hypofysen fylder ikke mere en ært, og er inddelt i en forreste del (forlappen) og en bageste del (baglappen)

Hypofysen

Hvilken funktion har hypofysen?

Hypofysen danner hormoner og fungerer dermed som et kontrolcenter for mange livsvigtige funktioner i kroppen. Hormonerne bliver sendt ud i blodet og kommer på denne måde hen til forskellige organer, hvor de sætter processer i gang: Blandt andet er hypofysen med til at styre kroppens vækst, stofskifte og reproduktion. Hjernen kontrollerer det meste af hypofysens aktivitet gennem nerveimpulser og hormoner fra hypothalamus.

Hvilke hormoner findes i hypofysen?

Hypofysens forlap danner følgende hormoner:

 • Væksthormon (GH, Growth Hormone): Som navnet antyder, er dette hormon en vigtig regulator af kroppens vækst.
 • ThyroideaStimulerende Hormon (TSH): Stimulerer skjoldbruskkirtlen (thyroidea) til at danne thyroidea-hormoner, styrer kroppens stofskifte
 • Luteiniserende Hormon (LH) og FollikelStimulerende Hormon (FSH): Er involveret i blandt andet kvinders menstruationscyklus og produktionen af testosteron i testiklerne hos mænd.
 • Prolaktin: Får brysterne til at danne mælk i forbindelse med graviditet
 • Kortikotropin (ACTH): Stimulerer binyrerne til at danne kortisol, kroppens stress-hormon

Baglappen lagrer disse to hormoner:

 • Antidiuretisk hormon (ADH): Kaldes også vasopressin eller tørsthormon. ADH sendes ud, når kroppen har brug for mere væske, således at der dannes mindre urin.
 • Oxytocin: Hjælper i forbindelse med fødslen, hvor det får livmoderen til at trække sig sammen for at få barnet ud.

Hvilke sygdomme kan man have i hypofysen?

Hypofysen er i kontakt med de organer den påvirker, via hormoner fra og til hypofysen. Hormonerne fungerer som små beskeder, der gør hypofysen i stand til at forsøge rette ind hvis der er noget galt, ved at sende flere eller færre hormoner til organerne. Således kan sygdomme opstå både i hypofysen og i andre organer, som påvirker hypofysen. Den samme sygdom kan altså opstå pga. problemer i hypofysen eller organerne. Generelt er sygdomme i hypofysen sjældne.

Sygdomme i hypofysen:

 • Hypofyseadenom (svulst): Hypofyseadenomer er generelt godartede. Svulsten kan i nogle tilfælde give hypofyseinsufficens (mangel på et eller flere hormoner), overproduktion af hormoner og sågar tunnelsyn. De enkelte hormoner bliver dannet i forskellige områder af hypofysen, så alt efter hvilket område der rammes, kommer det til udtryk i forskellige sygdomme blandt andet:

  • Akromegali: Skyldes ofte et hypofyseadenom, der producerer for meget væksthormon (GH). Tilstanden giver forstørrede hænder, kæber og fødder.

  • [Cushings syndrom:](/sygdomme/fakta/cushingssyndrom.htm Skyldes en overproduktion af kortikotropin i hypofysen og derfor også binyrebarkhormonet kortisol.

 • Skader nær hypofysen: Hvis der opstår en skade i nærheden af hypofysen, kan det påvirke hypofysen og hormonsekretionen. Et eksempel på en sygdom, der opstår som følge heraf er binyrebarkinsufficiens.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons