Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerne og nerve

Solar Plexus

Solar plexus er en samling af nervetråde, som ligger i maven lige under mellemgulvet. På latin hedder det plexus coeliacus.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er solar plexus?

Solar plexus er en samling af nervetråde, som ligger i maven lige under mellemgulvet. På latin hedder det plexus coeliacus, men kaldes også for solar plexus. I daglig tale har solar plexus ikke noget at gøre med nervebundet, men er området lige under brystbenet. Når man snakker om et slag i solar plexus, mener man altså ikke et slag på nervebundet, men under brystbenet.

Hvor sidder solar plexus?

Nervesamlingen solar plexus ligger dybt inde i maven på forsiden af aorta, hovedpulsåren som løber på forsiden af rygsøjlen gennem maven.

Taler man derimod om det solar plexus, man kan blive slået i, er området beliggende lige under brystbenet.

Solar Plexus
Istockphoto

Hvad gør solar plexus?

Rygmarven sender en masse nervetråde ud fra hver ryghvirvel. Disse nervetråde samler sig i det, man kalder et plexus - et knudepunkt af nervetråde, hvor trådene bliver fordelt og sorteret. I plexet bliver nervetråde fra forskellige dele af rygmarven sat sammen, alt efter hvor de skal føre videre hen, således at de samler sig og følges ad til forskellige kropsdele og organer.

Solar plexus er med andre ord en slags fordelingscentral for nerver. Der findes en del plexer i kroppen, solar plexus samles nerverne til dele af tarmen, mavesækken, leveren, galdegange, bugspytkirtlen og milten.

Hvad sker der, hvis man bliver slået i solar plexus?

Ved et slag mod solar plexus området, kan det føles, som om luften bliver slået ud af en. Årsagen til dette er ikke helt kendt, men det drejer sig sandsynligvis om, at mellemgulvet (diafragma) bliver hæmmet og begynder at“krampe, da mellemgulvet er vores vejrtrækningsmuskel, kan det derfor blive sværere at trække vejret.

Slaget i maven kan også give stærke mavesmerter, hvis nervebundet også bliver ramt. Vedvarende mavesmerter eller vejrtrækningsproblemer efter et slag i solar plexus kan være et tegn på skader på indre organer, oplever man dette, skal man søge læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons