Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerne og nerve

Besvimelse (Collapsus)

Ganske vist kan besvimelse have mange årsager med udgangspunkt i hjerte, kredsløb, blodtryk og åndedræt, men den type, du her kan høre om, er den hyppigst forekommende, typiske besvimelse. Den kan optræde når som helst hos i øvrigt raske personer.

Opdateret: 9. Februar 2001

Hvad er besvimelse?

Ganske vist kan besvimelse have mange årsager med udgangspunkt i hjerte, kredsløb, blodtryk og åndedræt, men den type, du her kan høre om, er den hyppigst forekommende, typiske besvimelse.

Den kan optræde når som helst hos i øvrigt raske personer.

Hvorfor besvimer man?

Hører du til dem, der let besvimer, ved du sikkert også, hvad det er, der især udløser besvimelsen. Det kan være stress situationer præget af angst og spænding og måske smerter. Du kender det ved blodprøvetagning eller i andre ubehagelige situationer hos lægen.

Du mærker det ved ophold i varme og i overfyldte rum med dårlig udluftning. Det kan komme i forbindelse med såvel fysisk som psykisk belastning og især hvis du ikke har det så godt i forvejen.

Hvordan føles det?

Besvimelsen kan komme som lyn fra en klar himmel. Men det starter ofte med, at det sortner for øjnene. Du bliver bleg, sveder, bliver svimmel og får måske kvalme. Det kan ske, når du sidder eller står eller hvis du rejser dig fra liggende stilling. Bang, så mister du bevidstheden.

Som regel når du at sige til i forvejen, så en anden person kan hjælpe dig ned at ligge gerne med hovedet lidt lavt og benene lidt højt. Så løber blodet til hovedet igen.

Er du besvimet helt, varer det nu sjældent mange sekunder eller minutter før du er helt vågen igen men stadig slap i arme og ben. Prøver du at rejse dig for hurtigt, kommer svimmelheden og måske besvimelsen straks igen.

Hvad kan man selv gøre hvis man er ved at besvime?

Sæt dig ned med hovedet mellem benene

Er en besvimelse på vej, og er det ikke muligt at komme til at ligge helt ned, kan du prøve at sætte dig og bukke hovedet ned mellem dine bøjede knæ.

En hjælper holder sin hånd over nakken og trykker ned, mens du selv prøver med et jævnt tryk at løfte hovedet.

Det presser blod op til hjernen, så symptomerne mindskes, og den egentlige besvimelse undgås.

Hvordan undgår jeg at besvime?

Hvis du hører til dem, der besvimer let, skal du være opmærksom på de situationer, hvor din besvimelse kan udløses. Forsøg at undgå dem eller tag dine forholdsregler, så godt det lader sig gøre.

Gør omkringstående opmærksom på, hvad der kan ske, så de er forberedte, hvis det sker. Snakken om det kan måske være selvforstærkende, men det er bedre for alle at vide besked end at blive overraskede og forskrækkede.

Besvimelse er kortvarig. Går der mere end et minut eller to med bevidstløshed uden tegn på tilbagevenden til den vågne tilstand, skal der måske yderligere førstehjælp til.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.