Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Adrenalin

Hormonet adrenalin produceres i stressfyldte situationer og ved fysisk anstrengelse, hvor kroppen skal yde over evne


Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er adrenalin?

Adrenalin er et hormon der produceres i stressfyldte situationer og ved fysisk anstrengelse, hvor kroppen skal yde over evne.

Adrenalins vigtigste funktion er at forsyne vores muskler med energi, så kroppen er klar til den stressfyldte situation. Samtidig sørger adrenalin for at hæve pulsen og til dels blodtrykket. Kort sagt - det gør kroppen klar til ”kamp”.

Adrenalin produceres i det inderste af binyren, kaldet binyremarven. Binyremarven indeholder mange blodkar, hvilket betyder, at adrenalin hurtigt kan sendes ud i blodbanen og udøve sin virkning.

Adrenalin kaldes også epinefrin.

Hvordan virker adrenalin?

Adrenalin er vores ”kamphormon”, som gør kroppen i stand til at klare en farefyldt situation. Det gør adrenalin ved at give et boost af energi til vores muskler i form af sukker og ilt. Derved får musklerne mere energi og styrke. Det kan i nogle situationer give nærmest overmenneskelig styrke og hurtighed.

Før i tiden var adrenalin vigtigt, hvis man for eksempel stod ansigt til ansigt med en løve på savanen. Nu til dags er det nogle andre situationer som udløser adrenalin. Det kan for eksempel være krævende vægtløftning eller en ubehagelig forskrækkelse.

Adrenalin påvirker forskellige organer:

  • Hjerte: Øger pulsen og hæver blodtrykket. Herved får vores muskler tilført mere iltet blod og sukker.

  • Lunger: Udvider bronkierne. Bronkierne er små luftrør, der leder luften helt ned i lungerne. Det gør, at der kommer mere ilt til kroppen, som skal bruges i musklerne.

  • Muskler: Boostes med energi (sukker og ilt), så de bliver stærkere og hurtigere

Adrenalin sørger også for at der forbrændes mere fedt fra vores fedtdepoter.

Samtidig med disse ting, sørger adrenalin også for, at der kommer mindre blod til mave-tarmkanalen. Det er nemlig ikke smart for kroppen at bruge energi på fordøjelsen, hvis man for eksempel skal flygte.

I stressede situationer vil adrenalin også sørge for at hæve blodsukkeret. Det giver et energiboost til vores krop. Dette gør adrenalin i samarbejde med specielt binyrebarkhormonet kortisol.

Læs mere om binyrebarkhormoner her

Binyre

Adrenalin produceres i binyrerne. Binyre hedder på engelsk ’adrenal gland’. Det er herfra adrenalin har sit navn.

Hvad er adrenalinkick?

Fordi adrenalin ”booster” vores krop med energi, påvirker det også vores hjerne. Dette kan betegnes som et adrenalinkick.Mange der har prøvet for eksempel faldskærmsudspring eller bungy jump, vil fortælle at de efterfølgende er blevet ”høje”, eller euforiske. Det skyldes at store mængder adrenalin frigives til blodbanen, som reaktion på det frie fald.

Samtidig med adrenalinen frigives der endorfiner i hjernen, som virker opmuntrende og gør en glad.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvornår bliver man behandlet med adrenalin?

Adrenalin bruges specielt til behandling i akutte situationer:

Hjertestop

Adrenalins stimulerende effekt på hjertet udnyttes i stor stil til behandling. Adrenalin bruges ofte ved hjertestop, hvor adrenalin virker stimulerende, så hjertet begynder at pumpe rigtigt igen.

Kraftige allergireaktioner (anafylaktisk shock)

I nogle tilfælde kan allergiske reaktioner medføre, at svælget og munden hæver op, så man ikke kan trække vejret. Adrenalin virker her ved, at det får de små blodkar i mund og svælg, til at trække sig sammen, så hævelsen forsvinder, og man dermed kan trække vejret igen.

Astma

Adrenalin kan også gives til behandling af astma ved kraftige astmaanfald, fordi det udvider bronkierne, som er luftrørene i lungerne. Derved letter det vejrtrækningen.

Læs mere om astma her


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.