Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | HPV

HPV og celleforandringer i endetarmen

HPV 16 og 18 er de typer, der oftest giver celleforandringer i endetarmen. Det er de samme HPV-typer, som også kan give celleforandringer på livmoderhalsen og på ydre kønsdele hos både kvinder og mænd. Celleforandringer kan udvikle sig videre til kræft.

Opdateret: 25. Januar 2019

Human Papillomavirus, forkortet HPV, er et virus, som vi alle kommer i kontakt med i løbet af livet. Nogle HPV-typer giver hånd- og fodvorter, mens andre HPV-typer specielt overføres til hud og slimhinder på de ydre og indre kønsdele.

HPV inddeles i lavrisiko og højrisiko HPV ud fra deres potentiale til at forårsage celleforandringer (forstadier til kræft). Lavrisiko HPV er oftest årsag til kønsvorter, mens højrisiko HPV er årsag til udvikling af celleforandringer på for eksempel livmoderhalsen og i endetarmen.

Omkring 80 procent af alle, der har haft samleje, vil i løbet af deres seksuelle liv pådrage sig en eller flere HPV-typer. Man regner med, at disse infektioner hos de fleste er forbigående, men hos nogle bliver infektionen kronisk og kan udvikle sig til celleforandringer. Denne risiko stiger, hvis man er immunsvækket ved for eksempel hiv-infektion eller organtransplantation.

Det er oftest HPV type 16 og 18, der kan give celleforandringer i endetarmen. Det er de samme HPV-typer, som også kan give celleforandringer på livmoderhalsen og på ydre kønsdele hos både kvinder og mænd. Celleforandringer kan udvikle sig videre til kræft.

Hvordan kan HPV overføres?

HPV findes på slimhinder og på huden og overføres ved samleje, ved oral-sex samt ved analsex. Analsex uden kondom øger risiko for smitte med HPV i endetarmen og risiko for udvikling af celleforandringer.

Hvilke symptomer kan tyde på celleforandringer i endetarmen?

Langt de fleste, der smittes med HPV, vil ikke opleve symptomer og vil ikke få celleforandringer, fordi organismen bekæmper selv infektionen.

Bliver infektionen kronisk, kan den forårsage celleforandringer. Disse forandringer vil ofte ikke være synlige med det blotte øje og ikke give symptomer.

Kronisk irritation i endetarmen kan være tegn på celleforandringer, men kan have mange andre årsager. Opstår der sår, som ikke vil hele, eller knuder i eller lige udenfor endetarmen, skal man altid søge læge for at udelukke celleforandringer.

Kroppens immunforsvar kan, specielt når det drejer sig om milde celleforandringer, bekæmpe celleforandringerne, så de "går i sig selv". Det gælder også i op til en tredjedel af tilfældene af moderate til svære celleforandringer. Ubehandlet er der imidlertid risiko for, at celleforandringerne udvikler sig til kræft, som kan give symptomer i form af blødning og smerte samt udfyldningsfornemmelse i tarmen.

Findes der en test for HPV i endetarmen?

I dag foretager man ikke rutinemæssig test for HPV-virus i endetarmen. Det skyldes dels, at mange kun er forbigående smittet med HPV, uden at det betyder noget, dels at man endnu ikke har et klart overblik over, hvad fundet af HPV-virus betyder for risikoen for at udvikle celleforandringer.

Findes der en test for celleforandringer i endetarmen?

Der foretages i dag ikke test for celleforandringer endetarm. Dette skyldes, at man endnu ikke har erfaring med at foretage denne type test i modsætning til celleprøver fra livmoderhalsen. Man har udviklet en metode til at undersøge for celleforandringer i endetarmen, ud fra den samme metode, som når man undersøger for celleforandringer på livmoderhalsen. Det vil sige, at man kigger på slimhinden med en kikkertforstørrelse efter at have kommet eddike på slimhinden. Metoden findes dog fortsat kun på forskningsniveau i Danmark.

Behandling af celleforandringer i endetarmen

Får man påvist celleforandringer i eller lige udenfor endetarmen, kan man enten behandle med cremebehandlinger, der dræber de syge celler, eller brænde forandringerne væk enten med laser eller el-kirurgi.

Vaccination mod HPV

Det er i dag muligt at forebygge mange tilfælde af celleforandringer og kræfttilfælde i endetarmen med en vaccine mod HPV. Der findes tre godkendte vacciner, som alle beskytter mod smitte med de to HPV typer 16 og 18, der oftest forårsager celleforandringer i endetarmen. Den nyeste HPV vaccine beskytter herudover mod fem øvrige højrisiko HPV-typer.

Vaccinationen skal helst foretages før seksuel debut eller kort tid herefter, men mange vil også have gavn af at blive vaccineret senere i livet, da de endnu ikke er blevet smittet med de kræftfremkaldende HPV virus.

Vaccinerne er altså forebyggende og har ingen behandlingseffekt på en igangværende HPV-infektion. Vaccinen ser dog ud til, i nogle tilfælde at have en beskyttende effekt mod fornyet udvikling af celleforandringer, selvom man er vaccineret efter at have fået påvist og behandlet celleforandringer.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Endetarmkræft i tal

Pladecellekræft er den hyppigste form for kræft i nederste del af endetarmen, og det er denne type kræft, som kan skyldes HPV-infektion.

Der opstår cirka 140 tilfælde af pladecellekræft i endetarmen om året, herunder cirka 100 tilfælde hos kvinder og cirka 40 tilfælde hos mænd.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons