Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Eksem

Mere end hver 10. dansker lider af håndeksem

En stor undersøgelse viser, at mere end hver tiende dansker lider af håndeksem. Undersøgelsen viser samtidig, at håndeksemet tit er kronisk, og det tyder på, at mange ikke får den tilstrækkelige behandling. 


Offentliggjort: 2. Oktober 2024

Forbavsende mange danskere lider af kronisk håndeksem.

Det viser tal fra en ny undersøgelse, hvor forskere har undersøgt forekomsten af håndeksem hos flere end 11.000 danskere.

Tallene viser, at flere end hver tiende af os har eller har haft håndeksem, og at mange af os har det hele tiden.

Ifølge en af forskerne bag studiet kan kronisk håndeksem have stor negativ påvirkning på livskvalitet, social adfærd og muligheden for at gå på arbejde. Derfor bør der være større fokus på både håndeksem og kronisk håndeksem, ikke mindst fordi det rent faktisk er muligt at gøre noget ved det.

- Håndeksem er en sygdom, som ikke altid tages seriøst i den grad, den fortjener. Men når vi nu ser, hvor mange der lider af kronisk håndeksem, bør vi have mere fokus på sygdommen og sikre, at de patienter, som er hæmmet af deres håndeksem, også modtager relevant behandling, fortæller læge og seniorforsker David Thein fra Dermato- & Venerologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Hvad er håndeksem?

Håndeksem er betegnelsen for eksem, der sidder på hænderne. Eksem giver rødme på huden, der ofte ledsages af blærer og væsken i den akutte fase samt tørhed, revner, skældannelse og fortykket hud i den kroniske fase.

Håndeksem giver først og fremmest kløe men kan også give svie og brændende smerter.

Der er mange årsager til håndeksem for eksempel, hvis man har hænderne meget i vand eller ofte bruger sæbe, eller hvis man har rørt ved noget, man er allergisk overfor.

Kilde: Netdoktor

3 ud af 100 har kronisk håndeksem

11.166 personer fra den generelle danske befolkning besvaret spørgsmål om håndeksem.

Ud af dem havde 11,7 procent på et eller andet tidspunkt i deres liv lidt af håndeksem.

81,4 procent af dem, der inden for det seneste år havde haft håndeksem, havde det kronisk.

Det svarer til 3,7 procent af de adspurgte.

Ifølge David Thein er tallene formentlig et underestimat, når man sammenligner med andre nationale og internationale studier, og det viser, at rigtig mange danskere har håndeksem, og ikke mindst kronisk håndeksem i både mild, moderat og svær grad.

Masser af behandlingsmuligheder

David Thein håber, at resultaterne kan være med til at sætte mere fokus på håndeksem, og specielt kronisk håndeksem som en lidelse, der bør gøres noget ved.

Tallene fra studiet viser som eksempel, at 60 pct. af dem, som havde kronisk håndeksem, havde det vedvarende i mere end 3 måneder.

Det tegner et billede af, at mange er underbehandlet, eftersom der er flere muligheder for at hjælpe personer med kronisk håndeksem. Derfor er det vigtigt at komme afsted til lægen, hvis du har håndeksem, så du kan komme i behandling - og gå tilbage til lægen, hvis behandlingen ikke virker.

Dette er et uddrag af en artikel på Dagens Medicin. Uddraget er redigeret af Netdoktors redaktion. Læs hele artiklen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.