Hvad er helvedesild?
Stort set alle smittes med skoldkoppevirus i barnealderen. Efter skoldkopper er forsvundet, vil virussen ligge sig til at ”sove” i et såkaldt nerveganglie tæt på rygsøjlen. Infektionen vil på et hvilket som helst tidspunkt kunne "vækkes" igen og resultere i helvedesild.
De første tegn på helvedesild er ofte smerter bælteformet i den ene side af kroppen eller ansigtet. Efter nogle få døgn kommer der blærer med omgivende rødme i et afgrænset område på den ene side af kroppen eller i ansigtet, der hvor smerterne startede. Blærerne bliver efterhånden til skorpebelagte sår. Sårskorperne falder af i løbet af 2 til 3 uger.
Under udbruddet, men også efterfølgende, vil en del være slemt plaget af smerter, og nogle vil have et langvarigt smerteforløb. Smerterne er borende, jagende eller mere konstante smerter, det er derfor, at sygdommen har fået det danske navn helvedesild.
Herunder kan du høre speciallæge Kristian Kofoed fortælle om helvedesild sammen med en tidligere patient.
Hvem har størst risiko for at helvedesild?
Opgørelser viser, at cirka 1 ud af 4 vil få helvedesild på et tidspunkt i deres liv. Efterhånden som man bliver ældre, falder ens modstandsdygtighed overfor virussen, og dermed stiger risikoen for helvedesild. Det er specielt efter 50 års alderen, at risikoen øges markant. Med stigende alder stiger også risikoen for af få langvarige smerter: Blandt 50- 60 årige vil 20 procent have smerter i mere end 1 år efter helvedesild. Blandt 60- 70 årige vil andelen være 30 procent, og blandt dem over 70 år vil mellem 40- 50 procent opleve, at smerterne fortsætter i mere end et år efter sygdomsudbruddet.
Børn og voksne under 50 år vil meget sjældent have smerter, efter at udslættet er forsvundet.
Personer med HIV og visse kræftformer, har væsentligt øget risiko for at få helvedesild. Derudover har personer med for eksempel gigtsygdomme , der er i behandling med stærke immundæmpende lægemidler, en øget risiko.
Sponsoreret af Novartis
Har du bylder eller bumser?
Så kan du have HS (Hidrosadenitis Suppurativa), som der findes behandling for.
Find ud af det her
Hvordan kan man forebygge helvedesild?
Der kendes ingen specielle forholdsregler, den enkelte kan tage for at undgå at få helvedesild. Hvis man aldrig har haft skoldkopper, kan man selvsagt ikke få helvedesild. Blandt andet derfor har man i nogle lande valgt at vaccinere børn med skoldkopper. Denne strategi har vi ikke valgt i Danmark blandt andet af frygt for, at vaccinationen ikke giver livslang beskyttelse, hvilket vil kunne medføre, at voksne får skoldkopper. Voksne kan blive alvorligt syge af at få skoldkopper, mens skoldkopper hos børn er irriterende, men ikke alvorlige.
Vaccine
Der findes en vaccine til forebyggelse af helvedesild. Den virker ved at ”booste” immunforsvaret, således at den ”sovende” skoldkoppevirus ikke reaktiveres. Vaccinen hedder Shingrix:
Shingrix: Vaccinen er en antigen (ikke-levende) vaccine, der giver 90 % beskyttelse mod helvedesild og postherpetiske neuralgier hos personer over 50 år samt personer over 18 år, der er i særlig risiko for at udvikle helvedesild. Vaccinen gives i to doser med to måneders interval og den beskytter i minimum 10 år.
Nedsat immunforsvar: Shingrix må gerne anvendes til personer med meget nedsat immunforsvar og kan med fordel gives til immunsvækkede, da de har en højere risiko for at udvikle zoster og postherpetisk neuralgi.
Bivirkninger: Der er få milde bivirkninger af overvejende lokal karakter med rødme, varme, hævelse og ømhed ved indstiksstedet. Derudover kan man opleve forbigående influenza-lignende symptomer.
SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM HELVEDESILD