Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Flere har fået hudlidelser på grund af corona

Mens coronapandemien har raset, har man set en stigning i forekomsten af hudlidelser. Det skyldes blandt andet det øgede fokus på håndhygiejne, ligesom corona i sig selv har været skyld i udslæt og hudproblemer.

Offentliggjort: 26. Januar 2022

Mens coronapandemien har raset, har man set en stigning i forekomsten af hudlidelser. Det skyldes blandt andet det øgede fokus på håndhygiejne, ligesom corona i sig selv har været skyld i udslæt og hudproblemer.

Under coronapandemien er det flere gange blevet påvist, at sygdommen kan have forskellige helbredsmæssige konsekvenser. Den kan blandt andet resultere i træthed, nedsat lungekapacitet og ringe smags- og lugtesans. Men faktisk kan corona også være skyld i flere hudsygdomme.

Et studie fra 2021 viste nemlig, at der er sket en stigning i mange hudlidelser som følge af coronapandemien. Det tæller blandt andet sygdomme som nældefeber, akne og rosacea. Stigningen er både sket som følge af selve sygdommen men også som følge af de værnemidler, man har brugt for at forsøge at inddæmme smitten.

Læs også: Mildt forløb giver lav risiko for alvorlige senfølger

Hudlidelser forårsaget af corona

Det er ikke unormalt, at virusinfektioner kan føre til udslæt og lignende hudsygdomme. Blandt andet har der været en stigning i forekomsten af nældefeber og vesikulære- og erytematøse udslæt, der er en type udslæt, hvor der kommer små blærer på huden. Netop de hudlidelser er også koblet til andre virusinfektioner.

Men der har også været en stigning i forekomsten af hudsygdomme, som ikke er koblet til andre virusinfektioner. For eksempel har flere oplevet at få frostknuder efter at være blevet smittet med coronavirus. Frostknuder er blårøde hævelser på huden, der som regel ses, når huden bliver udsat for kulde og fugt.

Det var især unge mennesker, der fik frostknuder, mens de øvrige hudlidelser primært ramte de ældre patienter.

Læs også: Nedsat smags- og lugtesans hænger ved

Hår og negle kan også påvirkes

Bliver du smittet med corona, er det ikke kun huden, der kan blive ramt - heller ikke hår og negle går fri.

I studiet fandt forskerne en klar kobling mellem hårtab og smitte med corona. De så også en kobling mellem udvikling af grå hår og corona samt skaldethed hos mænd og corona.

Ligesom med nældefeber og udslæt er det ikke usædvanligt, at virusinfektioner påvirker hud og negle på denne måde.

Læs også: Corona: Uvaccinerede bliver oftere kritisk syge

Hudlidelser forårsaget af håndsprit og håndvask

Udover hudlidelserne forårsaget af selve sygdommen, er der også sket en stigning i forekomsten af hudlidelser forårsaget af de værnemidler, man har brugt for at inddæmme smitten. Det er især blandt plejepersonale, at denne stigning har været høj.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Der er forskellige faktorer, der spiller ind i sammenhængen mellem brug af værnemidler og hudsygdomme. Det kan dreje sig om eksempelvis hyperhydrering, hvor værnemidlerne fanger fugt tæt på huden, eller det kan dreje sig om friktion mellem værnemidlerne og huden. Overdreven håndvask kan også lede til irritationseksem.

Derudover kan eksisterende hudproblemer blive forværret, hvis man bruger værnemidler, som eksempelvis mundbind over en længere periode. Det gælder blandt andet for akne og rosacea.

Du kan minimere risikoen for at udvikle hudlidelser som følge af håndvask og brug af håndsprit ved:

  • at undgå at vaske hænder i meget varmt vand,
  • at fugte huden ofte med fugtighedscreme
  • at undgå at bruge håndsprit for ofte.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons