1. Kun få mennesker har skæl
Myte! Faktisk har vi allesammen skæl, for skæl er døde hudceller, der skaller af hårbunden. Nogle har dog mere skæl end andre, i nogle tilfælde så mange at det er et problem i hverdagen.
2. Skæl skyldes tør hovedbund
MYTE! Skæl skyldes IKKE tør hovedbund. Nogle undlader at vaske håret af frygt for at udtørre hårbunden, men den bekymring behøver du ikke at have i forhold til skæl.
3. Skæl skyldes ofte svamp
FAKTA! Skæl skyldes i mange tilfælde hudsvampen med det imponerende navn Pityrosporum ovale. Faktisk lever i svampen i hårbunden hos de fleste voksne, uden at det giver nogen problemer. Nogle gange tager den dog overhånd, og det gør, at hudcellerne udskiftes hurtigere, hvilket kan give øget skældannelse.
Læs mere: Hvad er skæl?
4. Skæl kan smitte
MYTE! Skæl kan IKKE smitte.
5. Skæl er noget, man bare må lære at leve med
MYTE! Der findes flere forskellige behandlingsmuligheder, når det gælder skæl. Hvis skællene skyldes hudsvampen pityrosporum ovale, kan man vaske håret med en svampedræbende shampoo. Shampooerne kan fås både i håndkøb og på recept. Shampooer med indhold af tjære kan også være effektive mod skæl. Hjælper det ikke tilstrækkeligt, må man tale med sin læge om problemet. Lægen kan eventuelt udskrive en recept på en skrappere svampedræbende shampoo.
Sponsoreret af Novartis
Har du bylder eller bumser?
Så kan du have HS (Hidrosadenitis Suppurativa), som der findes behandling for.
Find ud af det her
6. Skæl kommer kun fra hårbunden
MYTE! Skæl kan også komme fra huden. Skæl kan nemlig også komme af det, der kaldes skæleksem (Seboroisk eksem). Skæleksem kan give et rødt, kløende udslæt i hårbunden og andre steder på kroppen, hvor der er mange talgkirtler – eksempelvis ved øjenbrynene og næsefløjene. Huden bliver fedtglinsende, og som regel dækket med hvide eller gullige skæl. Også her kan en opblomstring af hudsvampen pityrosporum ovale gøre udslættet og symptomerne værre.
Læs mere: Skæleksem
7. Skæl er værre om vinteren
FAKTA! Dannelsen af skæl forværres oftest om vinteren. Også stress og alvorlige sygdomme kan gøre, at man danner flere skæl.
8. Nedsat immunforsvar øger risikoen for skæl
FAKTA! Sygdomme der gør, at ens immunforsvar bliver nedsat, eksempelvis HIV/AIDS, kan øge risikoen for at danne skæl. Også visse sygdomme, der rammer hjerne- og nervesystemet kan øge dannelsen af skæl. Det gælder eksempelvis Parkinsons sygdom og blodprop/blødning i hjernen.