Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Psoriasis i hårbunden

Psoriasis sidder ofte i hårbunden. Den viser sig som kløende fortykket hårbund, der skæller kraftigt.


Opdateret: 3. Januar 2023

Fakta om psoriasis i hårbunden

  • Psoriasis i hårbunden viser sig ved skællende røde knopper og/eller plamager.
  • Hårbundspsoriasis er et led i den almindelige psoriasis.
  • Psoriasis i hovedbunden kan behandles på forskellige måder afhængigt af sværhedsgraden, blandt andet steroidopløsning, tabletter eller biologisk behandling.

Hvad er psoriasis i hårbunden?

De fleste med psoriasis på huden har også læsioner i hårbunden. Sædvanligvis bemærker man løs skældannelse, men ved undersøgelse af hårbunden kan man typisk se skællende røde knopper og/eller plamager. Plamagerne kan sidde overalt i hårbunden, men sidder især på grænsen til den omgivende hud - for eksempel i pande og ved ørerne.

Hårbundspsoriasis er et led i den almindelige psoriasis. Det er muligt, at krads og anden hudirritation er med til at "vedligeholde" hårbundspsoriasis.

Hvilke symptomer er der ved psoriasis i hårbunden?

Har man psoriasis i hårbunden, vil man ofte være generet af kløe og skældannelse. Det er yderst sjældent, at der ses hårtab. Dog kan der i svære kroniske tilfælde være hårtab, som heldigvis oftest reversibelt - det vil sige, at hårene kommer tilbage efter vellykket behandling.

I hårbunden kan psoriasis blive forvekslet med almindelig dannelse af skæl i hårbunden, som er led i skæleksem. Ved almindelig skældannelse i hårbunden ser man typisk fin skældannelse, der er fordelt i hele hårbunden, mens man ved hårbundspsoriasis har isolerede plamager med tykkere skæl.Almindelige midler mod skæl i form af shampooer har ofte kun begrænset virkning på psoriasis. Derimod er der god effekt af midler, som både løsner skællene og dæmper sygdomsaktiviteten. Mange patienter synes, at det vanskeligt at behandle hårbunden med fedtende cremer og salver. Det er derfor vigtigt, at behandlingen bliver afpasset efter patientens ønsker og behov.

Hvordan stiller man diagnosen 'hårbundspsoriasis'?

Da patienterne ofte har psoriasis andre steder på kroppen, er det sædvanligvis let at stille diagnosen.

Hvordan behandler man hårbundspsoriasis?

Steroidopløsning

Ved mild hårbundspsoriasis anvender man ofte steroidopløsninger. Opløsningen fordeler man nemt i hårbunden, og den behøver ikke at blive vasket ud.

Gel eller creme

Ved moderat hårbundspsoriasis kan man anvende gel eller creme, der indeholder steroid og/eller D-vitamin. Da gel og cremer fedter hårbunden, foretrækker de fleste at smøre hårbunden om aftenen og vaske behandlingsmidlet ud den efterfølgende morgen.

En gel, som indeholder både steroid og D-vitamin, er velegnet til både moderate og svære udbrud i hårbunden. For de patienter, som ikke ønsker at have behandlingsmidlet siddende natten over, er der mulighed for at anvende en steroidholdig shampoo, som kan vaskes ud efter 15 minutter.

Systemisk behandling

I svære tilfælde af hårbundspsoriasis - især hvis der er psoriasis andre steder på huden - kan man overveje tabletbehandling med methotrexat eller biologisk behandling.

Hvad kan man selv gøre for at lindre hårbundspsoriasis?

Ligesom almindelig psoriasis bliver hårbundspsoriasis forværret af krads, infektion, stress og alkohol. For at opnå et godt behandlingsresultat er det vigtigt at følge behandlingsvejledningen. I starten smøres en gang daglig, senere vedligeholdes virkningen ved smøring to gange ugentlig. Mange stopper behandlingen i utide, fordi det er tidskrævende at smøre hårbunden. I sådanne tilfælde kan behandling i weekenden være et alternativ til daglig behandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.