Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Epithel/epitel

Epithel er en samlebetegnelse for de celler, der dækker kroppens indre og ydre overflader. 


Opdateret: 7. December 2020

Hvad er epithel?

Epithel er en samlet betegnelse for de celler, som dækker kroppens indre og ydre overflader. Epithel kan opdeles efter hvor mange lag af celler, som ligger ovenpå hinanden og hvilken form cellerne har. Således findes der enlaget og flerlaget epithel (og pseudolagdelt), samt pladeformet, kubisk og cylinderformet epithel.

Hvor findes epithel?

Epithel findes som nævnt ovenfor på alle kroppens indre og ydre overflader. Dette inkluderer:

  • Hudens overflade
  • Mavetarmkanalen
  • Luftvejene
  • Urinvejene
  • Lungehulen
  • Hjertehulen
  • Bughulen
  • Indersiden af blodkar og lymfekar

Hvilken funktion har epithel?

Epithelets funktion afhænger af, hvor det befinder sig, og dets form ligeledes. På hudens overflade findes eksempelvis flerlaget forhornet pladeepithel, som er kendetegnet ved at være vandtæt og meget slidstærkt. I det meste af mavetarmkanalen findes cylinderepithel, som typisk kan have en kirtelfunktion, således at eksempelvis mavesækken kan danne mavesyre. I de små blodkar, kapillærerne, findes enlaget pladeepithel, som er så tynde, at udveksling af ilt, kuldioxid og affalds- og næringsstoffer kan finde sted.

De forskellige typer af epithel

Kan man blive syg i epithelet?

Hvis epithelet går i stykker, grundet eksempelvis mekanisk stress, nedbrydes epithelets funktion ligeledes. Det kan være på et helt lavpraktisk plan, såsom overskæring af blodkar, hvilket selvfølgelig resulterer i en blødning. Derudover kan epithelet ved længerevarende kemisk stress, som eksempelvis forekommer i luftvejene ved rygning, begynde at tilpasse sig dette, og således forsøge at skifte form, fra én celletype til en anden, for bedre at kunne stå imod. I sidste ende kan dette forårsage en kontrolleret vækst, som kan udvikle sig til kræft.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.