Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Modermærker

Skønhedspletter eller modermærker (også kaldet nævi) er brunlige eller sorte pletter på kroppen eller i ansigtet. Nævi kan være medfødte eller fremkomme i løbet af barn- eller ungdommen, og hænger ofte sammen med af UV-eksponering.

Opdateret: 16. September 2021

Hvad er skønhedspletter/modermærker?

Skønhedspletter eller modermærker (også kaldet nævi) er brunlige eller sorte pletter på kroppen eller i ansigtet. Nævi kan være medfødte eller fremkomme i løbet af barn- eller ungdommen, og hænger ofte sammen med af UV-eksponering. I modsætning til fregner, som opstår grundet en større mængde af pigmentet melanin udsendt fra en bestemt type celler (melanocytter) i hudens yderste lag, opstår skønhedspletter fordi der i det område i huden findes en større mængde af selve melanocytterne. Der er altså større celletæthed i dette område, hvilket giver den brune farve.

Kan disse være farlige?

Modermærker er ofte ganske ufarlige, men kan i visse tilfælde udvikle sig til modermærkekræft, også kaldet malignt melanom. Der findes andre typer af hudkræft, men disse udgår ikke fra modermærker. Personer med mange modermærker, med hudkræft i familien og som har været udsat for mange solskoldninger (især i barndommen) er i højere risiko for at udvikle hudkræft. Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod UV-strålerne fra solen med korrekt solbeskyttelse.Hvis man er bekymret for et modermærke er det altid en god idé at søge læge. Vigtige faresignaler at holde øje med er følgende:

  • Asymmetri
  • Diffusitet i kanten
  • Mere end to forskellige farver
  • At modermærket vokser eller generelt er meget stort
  • At modermærket begynder at bløde spontant

Hvad sker der hvis jeg har hudkræft?

Hvis lægen mistænker malignt melanom, vil første skridt typisk være at enten fryse eller skære modermærket af. I mange tilfælde vil dette være nok. I sjældne tilfælde kan der være behov for yderligere behandling. Har man haft modermærkekræft før, vil man typisk gå i en kontrolforløb hos lægen, hvor man holder øje med eventuelle andre modermærker.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.