Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varmeknopper (miliaria)

Varmeknopper er en type udslæt, som opstår, når sved fanges under huden. Alle kan få varmeknopper, men især ved spædbørn rammes ofte.


Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er varmeknopper?

Varmeknopper er en type udslæt, som opstår, når sved fanges under huden. Alle mennesker kan få varmeknopper, hovedsageligt i varmt og fugtigt vejr, men især ved spædbørn får ofte varmeknopper.

Hvorfor får man varmeknopper?

Når kroppens temperatur stiger, forsøger den at skille sig af med varmen. Dette gør den blandt andet ved at øge produktionen af sved i hudens svedkirtler. Sveden dannes i svedkirtlen, unden hudens overflade, og bevæger sig herefter op. Idet sveden fordamper fra hudoverfladen, virker det afkølende på kroppen.

Varmeknopper opstår, hvis svedkirtlernes kanal til overfladen blokeres. På denne måde fanges sveden nede i kirtlen, og det resulterer i et udslæt. Varmeknopper er mest almindeligt ved småbørn, fordi deres svedkirtler ikke er helt færdigudviklede endnu.Voksne kan dog også få varmeknopper, når der produceres meget sved. Det sker typisk i varmt og fugtigt klima, i forbindelse med fysisk aktivitet og ved for tætsiddende tøj.

Hvad er symptomerne på varmeknopper?

Der findes tre typer af varmeknopper, som adskilles af svedkanalens belliggenhed. Kirtlen kan ligge være mere eller mindre dybt under huden, og derfor ser de tre typer meget forskellige ud:

  • Miliaria crystallina: Små, klare, overfladiske blærer. De klør ikke og brister ofte i løbet af et døgn. Denne type ses oftest i løbet af de første 2 uger i et spædbarns liv.

  • Miliaria rubra: Talrige røde knopper, som stikker og prikker. Det er ofte denne type, man som regel forbinder med varmeknopper. Udslættet kommer ofte, når man har været i varme temperaturer i et par dage.

  • Miliaria profunda: Et fast og hudfarvet udslæt, der ligner gåsehud. Det skyldes gentagne udbrud af miliaria rubra, men ses sjældent.

Hvordan behandler man varmeknopper?

Varmeknopper forsvinder oftest af sig selv, når huden afkøles. Her kan det hjælpe at tage let og løst bomuldstøj på, undgå fysisk aktivitet og opholde sig køligt.

Afkølende bade kan også være en god idé – dog kan for hyppige bade yderligere irritere huden. I sværere tilfælde kan mild binyrebarkhormon-creme bruges til at dæmpe betændelsen.

Varmeknopper kan desværre godt komme igen, hvis kroppen atter får det varmt.

Opstår der tegn til infektion, vil udslættet ikke gå over, eller bliver kroppen generelt påvirket, bør man søge læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.