Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sår

Sår på kønsdelene

Sår på kønsdelene betyder som regel, at man er blevet smittet af en kønssygdom. Men kan også komme af en kronisk hudsygdom. Sårene skyldes ofte sår ved herpes og syfilis. Det kan også være kønsvorter.


Opdateret: 10. Oktober 2020

Hvorfor får man sår på kønsdelene?

Hvis man pludseligt får sår på kønsdelene, er de som regel seksuelt overførte. Sår på kønsdelene kan komme i forbindelse med:

  • Herpes
  • Syfilis
  • Fnat
  • Kroniske hudsygdomme

Man får ofte sår ved herpes og syfilis, men der kan også opstå sår, der ikke vil hele, hvis man har en kronisk hudsygdom. Det er oftest hudsygdommen LSA (lichen sclerosus et atrophicus, hvide arlignende pletter) og kønsvorter, der giver sår.

Igennem de seneste år er fnat blevet mere og mere almindeligt, det kan give forkradsede sår på kønsdelene og små knuder (papler).

Hvem får sår på kønsdelene?

Både mænd og kvinder i alle aldersgrupper kan få sår på eller omkring kønsdelene. Seksuelt aktive er mere udsatte end andre. Ud over sår kan man få udslet (eksem, psoriasis og andre hudsygdomme) på kønsdelene, som også kan ligne sår.

Hvordan ser sårene ud?

Sårene kan se forskellige ud afhængig af, hvilken årsag der er til dem.

Syfilis

Foto: Sår ved syfilis kan sidde på penis eller skamlæberne eller inde i skeden. Venligst udlånt af Danderm.

Ved syfilis i første stadie ses et fordybet sår, der som regel ikke gør ondt. Mange opdager ikke syfilissår, simpelthen fordi de normalt ikke er ømme og sidder steder, man ikke ser til daglig. Såret heler af sig selv i løbet af dage til få uger.

Herpes

Hvis sårene er kommet af herpes, er der små blærer, der brister og efterlader overfladiske hudafskrabninger, der svier meget. Sårene heler af sig selv i løbet af nogle dage eller op til et par uger. Herpessår smitter ved kontakt, og man kan smitte sig selv ved berøring.

Kønsvorter

Foto: Kønsvorter er flade, stilkede eller blomkålslignende vorter. Venligst udlånt af Danderm.

Kønsvorter skyldes HPV-virus. Man skal være opmærksom på, at hvis man har kønsvorter på grund af såkaldte risiko-typer af HPV-virus, som ikke bliver behandlet. De kan med tiden blive til forstadier til kræft og senere kræft.

Fnat

Fnat skyldes infektion med fnatmiden. Den overføres ved tæt kontakt, og kan sidde stort set på hele kroppen. Specielt på penis og pungen kan fnat give anledningen til kløende knopper (papler).

LSA (Lichen Sclerosus et atrophicus)

Ubehandlet LSA kan i sjældne tilfælde udvikle sår, der kan være forstadier til hudkræft eller regelret kræft.

Hvordan undersøger lægen sår på kønsdelene?

Hvis der er sår, vil lægen ofte foretage en podning fra såret med en vatpind. Hvis det er nødvendigt, vil lægen ofte henvise til en specialafdeling. En podning kan vise om det er herpes, syfilis eller om det er en anden infektion, der er årsag til såret.

Lægen vil tage en blodprøve, hvis denne mistænker, at såret er opstået på grund af syfilis. Ved mistanke om hudsygdomme, der danner sår (for eksempel LSA) eller forstadier til kræft, vil lægen tage en lille vævsprøve ud. Man bliver bedøvet lokalt på det område, hvor vævsprøven skal tages. Vævsprøven vil blive indsendt til undersøgelse.

Ved mistanke om fnat gennemgås huden med en lup, og om muligt fanges en mide.

Hvordan behandler man sår på kønsdelene?

  • Herpes er en virusinfektion, man behandler med tabletter, der stopper infektionen. Behandlingen kan styres af egen læge. Sygdommen er kronisk og vil komme igen.
  • Syfilis behandler man primært med penicillin, som man får i en sprøjte (injektion). Behandlingen foregår via en specialafdeling i hud- og kønssygdomme.
  • Hudsygdomme: Hvis man har fået sår som led i en eksisterende hudsygdom vil man tilpasse behandlingen af sygdommen til den særlige type sår. Ved almindelige selvhelende sår får man for eksempel salver, der holder såret rent og fugtigt, så det heler fra bunden. Ved fnat skal man typisk have midedræbende tabletter.
  • Sår der skyldes forstadier til kræft eller kræft bliver behandlet med cremer, der fjerner de syge celler. I visse tilfælde fjerner man de syge celler med laser eller kniv.

Får man sår på kønsdelene, skal man opsøge egen læge.

Hvad kan man selv gøre?

Sår på kønsdelene, der skyldes kønssygdomme, undgår man nemmest ved at have en fast partner, og den faste partner skal naturligvis også kun have dig som partner. Ved skiftende partnere og specielt, hvis man dyrker sex med mænd, der enten er bi- eller homoseksuelle, skal man bruge kondom, der dog kun yder en vis beskyttelse.

Har man kroniske hudsygdomme på kønsdelene, er det vigtigt at få dem behandlet, gerne ved en specialist i hud- og kønssygdomme. Hvis man har LSA bør man blive undersøgt af en speciallæge i hud- og kønssygdomme eller gynækolog mindst en gang om året. Speciallægen vil ved den mindste tvivl tage en eller flere vævsprøver fra området, så man hurtigt og effektivt kan behandle eventuelle forstadier til kræft.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er udsigten for fremtiden?

Prognosen for herpes

Herpes er en kronisk sygdom, og der vil komme flere udbrud, da virusset vil være i kroppen resten af livet. Det er forskelligt, hvor mange udbrud, man får - nogle vil opleve meget få, mens andre meget ofte får udbrud med herpes. Det er derfor vigtigt altid at have antivirale tabletter i huset, så man kan starte behandling så tidligt som muligt. Får man hele tiden udbrud, kan ens egen læge give fast forebyggende behandling med antivirale tabletter.

Prognosen for syfilis

Syfilis findes i tre forskellige grader. Hvis man ikke bliver behandlet, vil sygdommen typisk udvikle sig til anden grad (sekundær) og til sidst til tredje grad (tertiær) syfilis.

Den tredje grad af syfilis (tertiær syfilis) kan påvirke centralnervesystemet og er en alvorlig sygdom. Heldigvis kan syfilis nemt behandles med penicillin på specialafdeling. Har man haft syfilis, skal dette anmeldes – anonymt – til Statens Serum Institut, der fører statistik over denne sygdom. Derudover skal man i det næste par år have taget kontrolblodprøver med mellemrum. Man kan sagtens få syfilis flere gange, hvis man igen bliver udsat for smitte.

Prognosen for kondylomer

Kondylomer kan man behandle med diverse lokalmidler, frysning, laser og kirurgi. Men virussen vil være i kroppen resten af livet, og man kan derfor også få flere udbrud livet igennem. Når HPV- vaccinationsprogrammet slår igennem forventes kondylomer stort set at blive udryddede.

Prognosen for andre hudsygdomme

Hudsygdomme kan man som regel behandle med rigtig god effekt. Forstadier og kræft kan man også behandle, men her er det vigtigt at fange forandringerne så tidligt som overhovedet muligt


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.