Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sol

Soleksem og sommerbumser

Soleksem kan vise sig som et kløende udslæt sammensat af ganske små, blege blærer eller eksemlignende flader i huden, hvor den har været udsat for sollys. Sommerbumser er et bumselignende udslæt i ansigtet, på halsen og ofte ned på forsiden af brystet.

Opdateret: 5. Maj 2011

Hvad er soleksem?

De fleste af os er ret gode venner med solen. Vi suger af den, når den er der. Vi lader huden brune og varme op. Vi nyder det. Men der er nogen, der ikke kan tåle det. Dels dem, der i forvejen er meget blege i huden og har lyst eller rødt hår. De bliver hurtigt forbrændte, hvis de ikke passer på. Dels dem, der får udslæt af solen hvert forår og måske sommeren igennem. Det kaldes soleksem eller sommerbumser.

Hvordan føles soleksem?

Det første soleksem kan vise sig som et kløende udslæt sammensat af ganske små, blege blærer eller eksemlignende flader i huden, hvor den har været udsat for sollys.

Hvem får soleksem?

Det er især børn og unge, der får soleksem af denne type. Og det kommer desværre ofte igen år efter år. Kun i vinterhalvåret er huden nogenlunde i ro. Efter 40-50 års alderen forsvinder det.

Hvad er sommerbumser?

Der er nogen, der hvert forår og sommer plages af et bumselignende udslæt i ansigtet, på halsen og ofte ned på forsiden af brystet. Sommerbumser kan man kalde dem eller Mallorca-akne.

Hvad kan man selv gøre for at undgå soleksem og sommerbumser?

Det er naturligvis irriterende, hvis man er af sted på ferie for at blive brun, og man kommer hjem med den slags hudforandringer. Men man ved ikke, hvorfor der er nogen, der reagerer på den måde på solens stråler. Der er forskellige ting, man kan gøre for at undgå soleksem og sommerbumser.

Hvis du hører til dem, der får soleksem eller sommerbumser, er der kun en ting at gøre. Det er at benytte et solbeskyttelsesmiddel med en relativ høj solfaktor. Solfaktoren fortæller, hvor effektivt midlet tilbageholder de skadelige dele af solens stråler. I din situation må du regne med fra start at bruge et middel med tocifret faktor tal. Det vil sige 10-12-14 eller mere. Måske kan du, når huden efter en uge eller to har vænnet sig til solens stråler, langsomt gå nedad med solbeskyttelsen og anvende et middel med lavere faktortal.

Der findes ingen egentlig behandling af soleksem. Man kan prøve en binyrebark-holdig creme, som anvendes til andre former for eksem, men effekten er nok tvivlsom.

Generelt må man sige, at skandinaverne skal være meget varsomme med solen. Et solbrændt udseende er for nogen attraktivt, men der er forbundet med en øget risiko for hudkræft. Nyd solen som alkohol - med måde!!

Hvad er lysudslæt?

Lysudslæt kan også opstå som resultat af en såkaldt foto-kemisk proces. Visse medikamenter som tages på grund af sygdomme kan gøre huden ekstra følsom for solens stråler. Det samme gælder, hvad du eventuelt smører huden med. Parfumer og sæber for eksempel. Visse optiske blegemidler kan have samme virkning. Og i naturen kender de fleste den flotte bjørneklo, hvis saft giver aflange blærer og røde striber, hvis du kommer for tæt på den i sommerlandet.

Det siger sig selv, at de foto-kemiske lysudslæt kan undgås, hvis man undgår de stoffer, der er med i processen. Tal eventuelt med din læge om det, inden du tager på ferie.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.