Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fedtknude i huden (lipom)

En fedtknude består af fedtceller, som viser sig som en blød knude under huden. Fedtknuder kan fjernes, hvis de er kosmetisk til gene. Læs mere her.


Opdateret: 16. Juli 2015

Hvordan fjerner man en lipom?

Hvad er en fedtknude?

En fedtknude er gruppe af fedtceller, der viser sig som en blød knude under huden. Det er ganske almindeligt og helt ufarligt at have en fedtknude.

Hvordan ser en fedtknude ud?

Fedtknuder er dækket af normal hud og føles blød og gummiagtig i konsistensen. Det er også tit muligt at forskyde fedtknuden lidt rundt under huden. De fleste mennesker har kun en fedtknude, men man kan også have mange af dem på kroppen.

Fedtknuderne kan sidde alle steder, hvoraf skuldrene, overarme, ryggen og låret er de mest almindelige. Oftest er knuderne under fem cm og vokser meget langsomt. Som regel er der ikke ømhed forbundet med fedtknuderne, men presser de på en nerve i nærheden, kan det godt give smerter.

Hvorfor får man en fedtknude?

Fedtknuder skyldes, at fedtceller samler sig i en klump med en tynd hinde omkring sig. Man ved ikke helt, hvorfor man får fedtknuder, men det kan ligge til familien at få fedtknuder.

Hvordan behandler man en fedtknude?

Fedtknuder er harmløse og ikke et forstadie til kræft. Derfor er det som regel ikke nødvendigt at behandle dem. Ved behov kan de dog fjernes, for eksempel hvis de giver kosmetiske gener, eller hvis de presser på en nerve. Det kan enten gøres ved at skære fedtknuden væk eller ved hjælp af en fedtsugningsteknik.

Hvis man er i tvivl, om det er en fedtknude, eller hvis den ikke kan forskydes, bør man kontakte lægen for at få knuden vurderet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.