Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lus: 11 spørgsmål og svar

Få svar på de 11 oftest stillede spørgsmål om lus. Find for eksempel ud af, hvordan man bliver smittet med lus, om lus er resistente overfor behandling, og hvad man gør, hvis behandlingen ikke virker.


Opdateret: 1. August 2022

Fakta om lus

  • Voksne lus er cirka 2-3 millimeter lange og kan være mørke eller gennemsigtige.
  • Lus smitter ved tæt kontakt mellem to hoveder.
  • Man kan behandle lus med tættekam eller med lusemidler.
  • Hvis man har fået lus er det vigtigt, at man begynder behandling, informerer sin omgangskreds, og at den øvrige husstand undersøges for lus.

1: Hvordan ser lus og deres æg ud?

Lus. Foto: IStock.com

De voksne lus er 2-3 mm lange. Hunnerne er lidt større end hannerne. Helt nyklækkede hovedlus er kun 0,5 – 1 mm lange. Kroppen er aflang og fladtrykt og på forkroppen har den tre par ben. Alle ben har for enden en klo, der er specialiseret til at gribe om og holde fast i menneskers hårstrå.

Lus og luseæg. Foto: IStock.com

Lus er nærmest gennemsigtige, og farven kan variere fra meget lys grålig til meget mørk. Når lusen lige har suget blod, er den mest rødlig, og efterhånden som blodet fordøjes fremtræder den mere mørk. Lus der ikke har suget blod er derimod meget lyse.

Lus lægger æg og klistrer dem fast på hårstråene helt nede ved hovedbunden. Æggene er ca. 0,8 mm lange og helt klare og gennemsigtige. Klækkede æg er hvidlige og sidder længere ude på hårstrået.

2: Hvordan smitter lus?

Hovedlus smitter ved tæt kontakt mellem to hoveder eller ved at dele fx. kam, børste, hue eller halstørklæde. I den situation har lusen mulighed for at kravle fra et sted til et andet. En hovedlus forlader ikke frivilligt håret og klarer sig ikke ret længe andre steder. Menneskers lus kan ikke leve på dyr, så vores kæledyr udgør ingen smittefare. Man kan heller ikke blive smittet med luseæg. Smitte fra omgivelserne regnes for uden betydning i forhold til smitte ved tæt kontakt mellem hoveder. Derfor er det bedste, man kan gøre, at finde og behandle smittede personer.

I perioder efter ferier (især sommerferien) ser man ofte en stigning i antallet af smittede personer. Det kan dels skyldes, at man får nye kontakter i ferierne og dels, at opmærksomheden omkring lus er mindre i de perioder, hvor børnene ikke går i skole eller daginstitution. Det betyder dog ikke, at man kan udelukke smitte på andre tider af året, da lus i hovedbunden trives lige godt uanset årstiden.

3: Hvordan behandler man lus?

Lus kan behandles på forskellige måder. Man kan enten vælge at fjerne lusene ved kæmning med en tættekam eller med forskellige medicinske lusemidler. Man kan få produkter til behandling af lus i håndkøb på apoteket.

Kæmning

Vælger man at fjerne lusene ved kæmning, er det vigtigt at bruge en tættekam med maksimum 0,3 mm mellem tænderne. Kammen skal desuden være udført i et materiale, så tænderne ikke bøjes, når kammen redes gennem håret. Under behandlingen kæmmer man minimum fire gange - jævnt fordelt - i løbet af en periode på 14 dage. Det er en fordel, hvis man inden kæmningen har puttet balsam i håret og redt det godt igennem, så det ikke filtrer, når man bruger tættekammen. Balsam gør også, at lusene sidder stille, så de er nemmere at fange med tættekammen. Ved hver kæmning skal man være sikker på, at alle de voksne lus fjernes, så der ikke bliver lagt nye æg. Metoden kræver, at man er grundig og vedholdende, hvis den skal være effektiv.

Lusemidler

Der findes forskellige typer af lusemidler.Man kan få en shampoo, der indeholder kontaktgift (Permethrin). Shampooen er et lægemiddel, og bør ikke anvendes på børn under tre år uden lægens anvisning.

Shampooen anvendes ved, at den gnides ind i det fugtige hår/hårbunden efter almindelig hårvask. Den skal sidde i 10 minutter, hvorefter håret skylles grundigt med vand. Derefter anbefales det at fjerne døde lus med tættekam, mens håret er vådt. Behandling bør gentages efter otte dage. Bemærk, at døde æg kan forekomme i håret og ikke kan smitte.

Der findes også en række lusemidler, der er godkendt som medicinsk udstyr. Det findes blandt andet som shampoo, cremer, mousser og spray, som kan benyttes afhængig af hårtype, behandlingsvarighed og genbehandlingsønske.

Behandlingstid, om midlet skal i tørt eller vådt hår, mængden af lusemiddel der skal anvendes, om der skal genbehandles og andet er forskelligt fra produkt til produkt. Derfor er det vigtigt at følge brugsanvisningen meget nøje for det produkt, man vælger at bruge. Efter behandlingen kan håres kæmmes for at kontrollere, om alle lus er væk eller døde.

Produkter til behandling af hovedlus fås i håndkøb og forhandles blandt andet på apoteket. Her kan man også få oplysning om, hvilke produkter der er godkendt som enten medicinsk udstyr eller lægemiddel.

4: Er lus blevet resistente overfor behandling?

Undersøgelser har vist, at hovedlusene er blevet resistente overfor de insektgifte, der findes i de lægemidler, der i mange år har været brugt til behandling af lus. Det betyder, at lusene kan overleve behandling med disse midler. Hovedlus har derimod ikke udviklet resistens mod de midler, der er registreret som medicinsk udstyr. Spørg eventuelt på apoteket, eller der hvor du køber lusemiddel, om det er registreret som lægemiddel eller medicinsk udstyr.

5: Hvad gør man, hvis behandlingen ikke virker?

Oplever man levende lus i håret efter endt behandling, skyldes det som regel, at man enten ikke har behandlet korrekt, eller at man er blevet smittet igen. Behandlingen kan enten gentages, eller man kan vælge et andet middel. I begge tilfælde er det vigtigt nøje at følge vejledningen for det produkt, man har valgt med hensyn til dosering, behandlingstid og eventuelt genbehandling. Har man anvendt et lægemiddel, skal man være opmærksom på, at levende lus kan betyde resistens. I dette tilfælde bør man vælge et andet middel.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

6: Får man lus igen og igen?

Der er ikke større risiko for at få hovedlus igen, fordi man har været smittet før. Der kan ske det, at man får lus, fordi der er smittede personer i omgangskredsen. Selvom man gennemfører en vellykket behandling, er der stor risiko for gensmitte så længe, der er ubehandlede personer i omgangskredsen. Derfor kan man nogle gange opleve, at lusene kommer igen og igen, når man først har haft dem én gang. Så det er vigtigt dels at give besked til omgangskredsen, hvis man har lus, og dels at tjekke hyppigt for gensmitte i perioden efter en behandling. På den måde begrænses risikoen for gensmitte.

7: Virker alternative behandlinger?

Til behandling af hovedlus på mennesker bør man kun anvende produkter, der er registreret til formålet som enten medicinsk udstyr eller lægemiddel. Der findes gamle husråd og alternative midler for eksempel madolie, husholdningssprit, sabadille-eddike og olier fra forskellige planter, der nogle gange foreslås til behandling af hovedlus. Der er ingen videnskabelig dokumentation for virkningen af disse midler, og de kan indeholde stoffer som har en uønsket effekt på mennesker. Brug altid lusemidler, der er godkendt til behandling af hovedlus på mennesker.

8: Må man bruge lusemidler, når man er gravid?

Nogle lusemidler kan godt bruges af gravide og ammende, mens der for andre er forbehold for anvendelsen under graviditet og amning. Hvis man er i tvivl og gerne vil bruge et lusemiddel, så kan apoteket oplyse om hvilke midler, der kan anvendes af gravide og ammende. Alternativt kan man bruge kæmning.

9: Hvor lang tid kan lus overleve?

Hovedlus kan leve op til 2 døgn væk fra hovedbunden. En hovedlus der kommer væk fra håret i fx. hue, på kam og børste kan ikke overleve længe.

10: Skal hele familien behandles for lus?

Finder man hovedlus hos èn i familien bør resten af familien også undersøges, men det er kun nødvendigt at behandle personer med lus. Det er dog en god idé at tjekke hele familien i en periode efter, at der har været lus. Dels kan det være svært at opdage smitte, hvis der kun er få lus, og dels er risikoen for smitte stor så længe, der er ubehandlede personer i omgangskredsen.

11: Hvad skal man kogevaske/putte i fryseren for at blive fri for lusene?

I praksis udgør hovedlus fra omgivelserne ikke en stor smitterisiko. Det der tåler vask, kan vaskes, og andet kan lægges i fryseren natten over. Kamme og børster kan lægges i sulfosæbevand.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.