Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rosen (Erysipelas) - Infektion i huden


Opdateret: 2. December 2019

Fakta om rosen

  • Rosen er en akut infektion i huden, der oftest skyldes streptokokbakterien.
  • Rosen rammer fortrinsvis spædbørn ældre, men kan ramme alle aldre.
  • Rosen opstår ret pludseligt med et lille rødt område, der i løbet af få timer breder sig til omgivelserne. Huden vil være rød, hævet og øm. Samtidig med hudinfektionen opstår også symptomer i form af kulderystelser, feber og hovedpine.
  • Hvis du har mistanke om rosen, skal du kontakte din læge, så du kan få behandling med penicillin. Ubehandlet rosen kan være meget farligt.

Hvad er rosen?

Rosen skyldes en akut infektion i huden. Det er oftest en af hudens normale bakterier - nemlig [streptokokbakterien][https://netdoktor.dk/ordbog/streptokokker.htm] - der er skyld i infektionen. Rosen rammer fortrinsvis spædbørn og ældre, men kan ramme alle aldre.

Hvorfor får man rosen?

Hvis hudens overflade brydes, opstår der let en infektion. En lille rift i huden eller eksem især omkring øret eller i øregangen kan være årsag til, at rosen bryder ud.

Særligt udsatte er personer med sukkersyge, fedme, alkoholisme, hævede ben, skinnebenssår eller svampeinfektion mellem tæerne. Her er hudens normale forsvar gennembrudt, og en rosen-infektion kan let udvikles.

Har man en gang haft rosen er risikoen for at få det igen meget stor.

Hvad er symptomerne på rosen?

Rosenudbruddet opstår oftest ret pludseligt.

  • Der opstår et lille rødt område i huden, og i løbet af få timer breder det sig til omgivelserne.
  • Huden hæver og bliver rød, varm og øm ved berøring.
  • Infektionen breder sig som en bølge under huden, idet den danner en voldagtig kant mod den endnu sunde hud.
  • Roseninfektionen breder sig især ud i det løse væv under huden og ses i ansigtet især omkring øjnene, på kinderne og omkring ørerne.

Samtidig med, at infektionen udvikles i huden, kommer der symptomer i form af kulderystelser, feber og hovedpine. Hvis ikke der bliver startet en effektiv behandling, kan tilstanden efterhånden forværres, og i værste fald udvikles en shock-lignende tilstand.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen er vidtgående klinisk. Lægen supplerer med infektionstal på blodprøve og ved rosen på underbenet en undersøgelse af venerne for at sikre, at der ikke er tale om en blodprop i benet.

Hvordan behandles rosen?

En penicillinbehandling vil hurtigt få bugt med infektionen og forhindre, at de farlige komplikationer udvikles.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Er rosen farligt?

Ubehandlet rosen kan udvikle sig til en alvorlig tilstand, som kan være livstruende. Kontakt derfor din læge omgående ved mistanke om rosen.

Hvad kan man selv gøre?

Har du mistanke om rosen, så kontakt omgående din læge.

Udsigt for fremtiden

Desværre bliver risikoen for rosen tilsyneladende større og større jo flere tilfælde man har haft. Det er vigtigt at få afhævet hævede ben, bekæmpe evt. Svampeinfektioner mellem tæerne og tabe sig hvis man er overvægtig.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.